Zugspitze, en unikt lättillgänglig topp i Alperna

Annons:

Bayern riktigt dryper av kultur. Mitt bland grönskande fält med betande kor invid kyrkornas lökkupoler, ölbryggerier och folk som till vardags klär sig i dirndl och lederhosen reser sig ett av Europas mäktigaste berg, Zugspitze, precis vid gränsen till Italien. Det är en mäktig upplevelse att ta linbanan upp till toppen på Tysklands högsta berg!

Ingen plats är en annan lik men att tro att Alperna är desamma oavsett var man befinner sig i denna bergskedja är att ta gruvligt fel. Varje land bjuder på en egen kulturell upplevelse och Zugspitze på gränsen mellan Tyskland och Italien är ett av de få ställen i Alperna som präglas av den tyska livsstilen. Att resa runt här på hösten med Almabtrieb, när de utsmyckade korna tas ner från sommarbetet högre upp i bergen (jämför med en fäbod) och oktoberfesten i München hålls är något mycket speciellt men du får förstås inte missa Zugspitze.

Visst lockar Bayerns varierande och underbart vackra natur och kultur mängder av turister men bland de som besöker området med husbil eller husvagn står sällan Zugspitze högst upp på listan. Det är synd för det är en speciell upplevelse som med linbanan dessutom är ovanligt lättillgänglig. Att ta den upp till toppen där det gyllene korset stått sedan 1851 kommer att ge dig samma känsla som bergsbestigarna en gång hade, skillnaden är att de efter sina strapatser var ensamma på toppen men den betagande utsikten är densamma.

Linbanan som öppnades 2017 och ska ta oss till toppen är drygt fyra kilometer med bara en pylon som stöd och turen tar cirka tio minuter. Annat var det 1820 när den 2 962 meter höga toppen först bestegs och det skulle dröja till 1851 innan Zugspitzes landmärke, ett gyllene kors, med stora umbäranden kom på plats.

Visst finns det högre toppar i Alperna, som sträcker sig från Wien till Franska rivieran, men de högsta topparna är omgivna av andra. Zugspitze reser sig ensamt och bjuder på en av de mest storslagna scenerierna någonstans i Alperna.

När man kommer upp hamnar man i liftstationen där det finns en restaurang med mästerlig utsikt.

På vägen ner kan du även välja att ta den historiska rackjärnvägen som kommer att ge dig en helt annan upplevelse än linbanan.

Även om det är en otrolig upplevelse att befinna sig på toppen av Tysklands högsta berg får man inte missa omgivningarna. Här finns mäktiga raviner, många vandringsleder och fantastiska bergssjöar.

GPS: 47°25’16.4″N 10°59’07.8″E

Det finns flera campingar i närheten, några hittar du här.

Bildcred huvudbild: Wikimedia / Kora27

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


20 − 17 =