Weinsberg presenterar tre små delintegrerade husbilar

Annons:

Det ser ut att bli ett spännande modellår för alla som vill leva vanlife och Weinsberg kryddar med bland annat Edition Pepper till 2023. Hela serien med minimala delintegrerade husbilar kallas X-Cursion Van, en ordlek med det engelska ordet för utflykt, och består av tre versioner. Samtliga byggs på VW T6.1

Det var bara dagar sedan som koncernsyskonet presenterade Knaus Tourer Van som även den baseras på VW T6.1 men redan nu följer Weinsberg efter med presentationen av X-Cursion. Helt förvånande är det inte, Knaus-Tabbert Group har för vana att sprida modellnyheter där olika design och utrustning profilerar de olika koncernfabrikaten.

Husbilar för vanlife ska vara små, ungdomliga och ge möjligheter till äventyr mer än bekväma långresor. Med smarta detaljlösningar och lättmanövrerade husbilar, möjligen snarare campingbilar, fyller de behoven för en ny yngre köparkategori men utesluter förstås inte övriga som söker smidighet. Det uppfyller X-Cursion som är blott 588 centimeter lång och 200 bred. Systermodellerna från Knaus heter Tourer Van 500 MQ och 500 LT, Weinsberg X-Cursion 500 MQ respektive LT.

Sex meter husbil brukar inte möjliggöra stora variationer på planlösningar och de två planlösningarna på X-Cursion bjuder på vändbara framstolar, en soffa för två i färdriktninhqen, ett kompakt kök till vänster om entrédörren och säng i bak. Det är funktionellt men ingen överraskning.

Det som gör att det blir möjligt med alla funktioner trots den korta längden är det flexibla badrummet och en hopskjutbar säng i MQ. Med dessa lösningar blir det sitt- och sovutrymme för upp till fyra personer men kompakta mått har ett pris, den tvärplacerade sängen måste vara hopskjuten för att det flexibla duschutrymmet ska kunna användas fullt ut. Det innebär dock inte att toaletten inte alltid kan användas. Unikt är att duschen inte är flexibel på bredden utan på höjden, den vid användning 190 centimeter höga duschen får hopfälld plats under sängen.

LT är en renodlad tvåpersonsbil för här saknas den bakre sängen och har istället taksängen över förarhytten som den enda sovmöjligheten om man undantar att soffan möjligen till nöds går att använda.

I gengäld består sittgruppen av två längsvis placerade soffor vilket ger en rymligare sittgrupp med ett större bord som kan fällas ut vid behov. Badrummet flankeras av två garderober vilket ger bättre förvaringsmöjligheter. Entrédörren på 500 LT är bakom köket.

Köken i både MQ och LT har en tvålågig spis samt ett 90-liters kompressorkylskåp från Thetford. Värme och varmvatten drivs av diesel viket gör att det räcker med en P5 gasolflaska.

Specialmodellen Pepper är än så länge lite hemlighetsfull, Weinsberg har ännu inte avslöjat så mycket om den men utlovar både riklig utrustning och assistanssystem.

Bildcred: Weinsberg

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 72 = 80