Volkner Performance S, mässans dyraste husbil

Annons:

Nästan ingen annan tillverkar så lyxiga husbilar som 25-årsjubilerande Volkner och de ståtar med den dyraste husbilen, eller mer korrekt uttryckt linern, på Caravan Salon 2022. För 5,5 miljoner euro blir en likadan som den 18 ton tunga husbilen med en Volvo B11-motor din! Kanske bör man tillägga att den medföljande bilen i garaget är en läckert vit La Ferrari som bara tillverkas i 499 exemplar. Men det går kanske att hitta något ännu mer exklusivt att fylla det rymliga garaget med. Varje år beställer tio kunder sina drömmars liners, alla helt anpassade efter individuella önskemål och helt hantverksmässigt byggda. Allt utom motor och drivlinan byggs av Volkner och det gäller även chassit.

När det gäller så lyxiga husbilar är ingenting standard, allt är upp till köparens tycke och smak och det gäller även vilken bil som står parkerad i linerns rymliga och fjärrstyrda garage. En spännande detalj att hela husbilen lyfts med hydrauliska stödben innan Ferrarin varsamt glider in under linern. Luckan, eller dörren, till garaget är tillverkad i aluminium medan karossen i övrigt är i glasfiber eftersom man då undviker att den rostar.

Exemplaret på mässan är lackat i svart och orange med den europeiska maximala längden för husbilar, tolv meter, men bor man någon annanstans går det att få en variant på 15 meter. Utöver att det är en särdeles lyxig husbil med en exklusiv bil i garaget sticker takterassen ut. Självklart har en liner med lite självaktning en sådan. Likaså måste det finnas slide-out som på det här exemplaret är tio meter lång och går efter bilens hela vänstersida.

Den närmast kassaskåpssäkra entrédörren som reglas med fem låskolvar när den låses döljer den belysta trappan som i sin tur döljs med ett utskjutbart golv så att man inte störs av ett hål i golvet för trappan när man sitter i passagerarstolen.

I det här exemplaret har förarmiljön färgsatts efter exteriörfärgen men när det gäller inredning och färgsättning är allt upp till kundens önskemål och det gäller även att backspeglarna är av traditionell modell och inte en kamera med visning inne i bilen för det var så den här kunden ville ha det.

Instrumenteringen är omfattande men en speciell detalj man kan nämna är att nivelleringssystemet även kan luta bilen åt sidan så att eventuellt vatten som samlats på terassen rinner av.

Vill man sträcka ut benen med en drink i handen när man tittar på den i avstängt läge nedsänkta TV:n är allt förberett men när man kör används den främre dynan som sits och mellandelen fälls upp som ryggstöd.

Tack vare den långa slide-outen är det gott om utrymme även i sidled, annars ger ju en bil på tolv meter ändå ganska frikostiga ytor.

Bilen är extremt ljudisolerad och med stängda fönster hör man inte mycket av det som händer utanför. Värmen hålls ändå i schack ev en effektiv air-condition.

Den här ägaren har inte låtit köket svälla ut för mycket, det kanske inte planeras för så mycket mer än frukost och lite snacks på kvällen, priset på bilen antyder ju att restaurangbesök kanske inte knäcker dennes ekonomi. Ändå är det gott om maskiner där det bland annat ingår en diskmaskin och en induktionshäll. 800 liter i färskvattentanken lär räcka till både matlagning och dusch även om de flesta väljer en 1200-literstank.

På den motsatta sidan mot häll och ho finns en riktig ugn samt vinkyl och ett integrerat 60 centimeter brett kylskåp av samma typ vi har i våra vanliga hem.

Badrummet som avskiljs med en skjutdörr mot köket gör skäl för namnet. Att två duschar samtidigt lär inte vara något problem och en speciell detalj man inte ser ofta är att toalettstolen är belyst inuti.

På utställningsexemplaret hade Volkner inte riktigt hunnit klart med trappan upp till terassen men det lär de hinna ordna till kunden kommer och hämtar sin bil.

Sovrummet har en gigantisk säng för att vara i en husbil, 180 x 200 är stort nog även hemma.

Även här finns en nedsänkt TV med en ordentlig surrondanläggning för att få ett matchande ljud.

Men det är som sagt terassen som sätter den extra piffen på upplevelsen. Här blir det härliga kvällar med utsikt över omgivningen men skulle det regna går det, utöver att trängas inne i linern, att sitta i garaget men då får förstås Ferrarin stå ute och bli blöt.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


12 − 10 =