Viltolyckorna fortsätter att öka

Annons:

Siffror visar att viltolyckorna totalt sett i Västra Götaland fortsätter öka, men trafikolyckor med vildsvin har minskat det senaste året. 

– Även om viltolyckorna med vildsvin gått ner, ser LRF Västra Götaland ingen minskning av skördeskadorna orsakade av vildsvin. Under 2020 orsakade de skador i spannmålsodlingen för cirka 22 miljoner, lägger man till de skador de orsakade i vallen ökar den summan betydligt. För att nå målet om en halvering av skadorna och viltolyckorna orsakade av vildsvin till 2025, krävs det att både markägare och jägare tar vildsvinsproblematiken på allvar, men också att SCB mäter skadorna regelbundet, säger Håkan ”Håpe” Persson som är viltansvarig i regionstyrelsen för LRF Västra Götaland. 

Trots minskningen av viltolyckor med vildsvin är problemet långt ifrån över och antalet olyckor är fortfarande dubbelt så stort som för tio år sedan. Bönder, markägare, jägare, politiker och myndigheter måste fortsätta att jobba hårt och tillsammans för att få kurvan att fortsätta nedåt.

– Vi har under flera års tid påtalat vildsvinsproblematiken för beslutsfattare. Vi har också bidragit med flera förslag för att minska stammen. Bland annat föreslog LRF att det skulle bli lagligt att tillåta jakt med lampa och mörkersikte, något som regeringen tog till sig, säger Håkan ”Håpe” Persson.

Nationella viltolycksrådet (NVR) är ett forum för samverkan om viltolycksfrågor och där ingår myndigheter, bolag och intresseorganisationer som har kunskap om och som på olika sätt arbetar med viltolycksfrågor. Det sker i genomsnitt mer än en viltolycka var 8.e minut i Sverige. Det innebär att omkring 65.000 fordon är inblandade i viltolyckor varje år.

BILDCRED: WIKIMEDIA / Hangsna

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


49 − = 40