Vildmarksvägen har börjat plogas

Annons:

Ett säkert vårtecken är när plogningen av den obegripligt vackra Vildmarksvägen över Stekenjokkplatån börjar och i år är snön är vanligtvis runt fem meter djup och på sina ställen sju meter. Så mycket snö har det inte varit på cirka 40 år.

Som vanligt är det Bertil Fjellström och hans son som tagit fram traktorerna och sitt goda humör trots att det är ovanligt mycket snö som ska bort. Snöslungan kastar iväg snön 75-80 meter vilket ju låter betryggande och man klarar ungefär 150 meter per dag. Till Östersundsposten säger Bertil att det är obegripligt mycket snö. Han säger även att det är omöjligt att köra av vägen, något man kan hålla med om när de lodräta vallarna är upp till sju meter.

Vildmarksvägen börjar vid E45 i Strömsund och fortsätter till Vilhelmina men över kalfjället mellan Karitjärn och Saxån är det 19 kilometer. Bertil säger med glimten i ögat till SR P4 Västerbotten att det blir halvbesvärligt och att det är enklare att vinna på Lotto.

Hans son Felix Fjellström berättar om hur de hittar vägen när snö är det enda som syns och han säger att det mesta går på känn och räcker inte det har de GPS till hjälp. Det lär nog behövas en del erfarenhet då han säger att det märks om de kommer utanför vägbanan eftersom det börjar luta lite mer i så fall.

Det är nog tur att vi har dessa snöröjarhjältar så vi kan börja uppleva fjällvidderna när juni är här för den 6 juni är det dags och den 15 oktober stängs vägen igen.

Kolla in de här trettio sekunderna som South Lapland lagt ut på Youtube och huvudbilden är tagen den 26 juli och något liknande kan den som kör vägen den årstiden förvänta sig även i år.

Bildcred: Wikimedia / Gräsmark

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


90 − 81 =