Vem får årets Stora Turismpris?

Annons:

Nu är nomineringarna till årets Stora Turismpris klara och län för län presenteras de som nominerats. Här har du hela listan!

I Dalarna nomineras Carl Larsson-gården för sin förmåga att på ett kreativt och hållbart sätt ta traditionen med sig in i nutiden. Med såväl fysiska som digitala upplevelser låter de människor världen över möta Sundborns stora ikoner. Har du inte varit där ger nomineringen en extra anledning till ett besök.

I år delas priset ut för 29:e året i rad till en aktör som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till att utveckla besöksnäringen. Varje län nominerar varsin kandidat som sedan tävlar om den nationella vinsten. Visit Dalarna nominerar Dalarnas representant, som 2022 är Carl Larsson-gården med motiveringen:

Carl och Karin Larssons 333 släktingar bjuder genom släktföreningen in att visa sin historia. På Carl Larsson-gården möter tradition nutid på ett kreativt och hållbart sätt. Den familjära känslan på besöksmålet upplevs på plats, flyttar in i människors sinnen och följer med hem. Upplevelserna är fysiska och digitala, lärandet är närvarande och gästen får vara medproducent. Nya målgrupper från världens alla hörn hittar inspiration, lär och kreerar. Carl Larsson-gården tar världen till Sundborn och Sundborn till världen!

– Det är fantastiskt roligt att Carl Larsson-gården har blivit nominerad! Det ger oss energi att vårt fokus på nytänkande och kreativitet kring besöket på gården har uppmärksammats. I år har vi lagt extra tid på att visningarna ska ge besökaren mer, både vad gäller kunskap om konsten och konstnärsparet Larssons kreativitet och framsynthet i den tid de levde, säger Chia Jonsson, chef på Carl Larsson-gården.

– Carl Larsson-gården är ett föredöme i att bevara det autentiska och samtidigt utveckla för att möta gästers önskemål. Nära samarbeten med internationella aktörer medför att Carl Larsson-gården tar Sundborn till världen och världen till Sundborn. Vi är mycket stolta över detta familjära besöksmål som lockar gäster från världens alla hörn, säger Elin Alsiok, affärsutvecklare på Visit Dalarna med ansvar för kultur.

Kriterierna för Stora Turismpriset är att de nominerade ska:

  • bidra till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen
  • utveckla, sprida och dela kunskaper för att stärka besöksnäringen
  • metodiskt och målmedvetet utveckla en hållbar verksamhet
  • lyckats ställa om sin verksamhet under pandemin

Tillväxtverket är huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut Stora Turismpriset, Årets ciceron och arbetar för att sprida kunskap till besöksnäringens aktörer. De 21 kandidaterna nomineras i sina respektive län. Priset delas ut på Vasateatern i Stockholm den 30 november.

Stora Coop Visby – en av de nominerade till Stora Turismpriset 2022

Alla nomineringar till Stora Turismpriset 2022


Arctic Bath, Norrbotten

Carl Larsson-gården, Dalarna

Cykla i filmlandskapet Småland, Jönköpings län

Destination Järvsö, Gävleborg

Gunnarshögs Gård, Skåne

Hotell Borgholm, Kalmar län

Hotell Höga Kusten, Västernorrland

Hälsodestinationen Svartådalen, Västmanland

Knystaforsen, Halland

Linderborgs Eco Retreat, Södermanland

Live Nation Sweden – Lollapalooza Stockholm, Stockholms län

Mattila natur- och kulturförening, Värmland

Naturlogi, Östergötland

Näsets Gröna, Uppsala län

OpenArt, Örebro län

Pater Noster, Västra Götaland

Pensionat Järnavik, Blekinge

RentBike, Kronoberg

Stora Coop Visby, Gotland

The Wood Hotel i Sara kulturhus, Västerbotten

Trangia, Jämtland Härjedalen

Läs mer om Stora Turismpriset på Tillväxtverkets hemsida.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


2 + 1 =