Veckan som gick: Vecka 7 – 22

Annons:

Ja, vi kanske borde lära Henning vad programinslaget heter. Veckan Som Gick. Inget annat. Han skäms lite nu, åtminstone borde han. Här är i varje fall nyheterna från veckan som har gått i kortad form, det finns artiklar som är mer detaljerade. Vill du hellre lyssna så finns podden.

Hur bra kör vi egentligen? Det är bara en procent som anser de kör sämre än medelbilisten vilket kan förefalla vara en viss överskattning av den egna körskickligheten. Dessutom är den nya statistiken från Compricer uppdelad på fabrikat och inte minst anser sig de som kör en BMW vara extra skickliga.

Husbilars krocksäkerhet testades för ett par år sedan och bedömdes då som oroväckande låg. Nu har Euro NCAP testat de flesta basfordon som används till husbilar och det visade sig att skillnaderna är stora, något som kan vara extra intressant nu när det inte längre är enbart Fiat Ducato som används. Den bästa blev dock just Ducaton.

Nu är krockar med husbilar lyckligtvis ovanliga och antalet som omkommer är i genomsnittl en person per år men det år regeringen reagerade omkom fyra personer. Under perioden 2014 till 2017 inträffade en olycka där de båda i husbilen förolyckades och under 2018 inträffade tre olyckor varav en med två omkomna. Två av olyckorna var mötesolyckor där husbilen blev påkörd av en personbil och en var en singelolycka. Totalt mellan 2014 och 2019 inträffade fyra olyckor med sex omkomna.

Vid marknadsföring av en specifik bilmodell ska uppgift om förbrukning och utsläpp generellt sett anges. Men enligt en granskning som Riksförbundet M Sverige genomfört vecka 1–2 i år saknas uppgifterna i en majoritet av de digitala annonser som kontrollerats.

Den första april i år kommer en ny lag sannolikt att ersätta de nuvarande allmänna råden. Då kan bilföretagen också komma att påföras sanktionsavgifter i enlighet med marknadsföringslagen, eftersom informationen ska anses vara av väsentlig betydelse för bilköpare.

Nissan meddelar att man kommer att släppa en “Urban Van” tillsammans med Dethleffs även om det japanska företaget ännu inte har meddelat några ytterligare detaljer. Enligt rapporten samarbetar biltillverkaren med Dethleffs för att skapa en ny modell av campingfordon vars namn blir Nissan Seaside.

VTI har fått i uppdrag att förutsättningslöst utreda reglerna för vinterdäck på tunga fordon. Som tunga fordon räknas alla med en totalvikt på mer än 3,5 ton och inkluderar därför även tunga husbilar. Myndigheterna ska redovisa uppdraget till Infrastrukturdepartementet senast 31 mars 2023.

De nuvarande reglerna infördes i december 2019 med avsikt att öka trafiksäkerheten och sedan dess är det krav på att alla hjul på tunga fordon måste ha vinterdäck när det råder vinterväglag.

Uppgraderingen till de nya utsläppskraven för personbilar, lätta lastbilar, bussar och lastbilar som var planerad till 2025 ser ut att både bli mindre hård och senarelagd. Förslaget skulle presenterats av EU-kommissionen under fjärde kvartalet 2021 men någon överenskommelse har ännu inte kunnat nås och presentationen av normen har därför skjutits upp flera gånger. Först förlängdes presentationen till april 2022 men nu förlängs tiden ytterligare till den 20 juli.

Det förefaller i dagsläget som att normen inte införs före 2026 vilket i så fall innebär att de i år presenterade motorerna kommer att vara i stort sett oförändrade till och med 2025 och för husbilar finns därutöver en specialregel som innebär ett införande 18 månader senare.

Sällan har våren känts så efterlängtad som efter två år av restriktioner och pandemi. Därför värmer det extra mycket att vårens första trana sågs vid Hornborgasjön den 19 februari. Tranan är troligen den första som har gjort flytten från vinterkvarteren i Europa tillbaka till Sverige. Det dröjer dock några veckor innan de stora mängderna av tranor kommer till sjön. Naturum Hornborgasjön öppnar enligt planerna den 17 mars.

Tältvärlden börjar sälja Eurotents sortiment av förtält i Sverige och ger ett introduktionserbjudande på 15 procent fram till den sista april. Samarbetet med Tältvärlden.se är exklusivt och i marknadsföringen framhåller de hög kvalitet parat med gynnsamma priser samt fem års garanti

Den 7–11 september är det dags för Elmia 2022 men Erwin Hymer Group Nord och Hymer Center kommer inte att delta. De fabrikat som påverkas är Bürstner, Carado, Dethleffs, Eriba, Etrusco, Hymer, Laika, LMC och Sunlight.

Biljetterna till såväl mässcampingen och entrébiljetter släpps oaktat detta den 14 mars. Det går alltså att köpa alla biljetter samtidigt. Entrébiljetterna köps till respektive dag/dagar men tänk på att även biljetter till barn i åldern 0-6 år behöver bokas även om dessa är kostnadsfria.

Under veckan publicerade vi två poddar där vi i den första pratade med Peter Lundgren som sitter i EU:s trafikutskott. Vi får reda på hur långt ändringen av B-behörighetens totalvikt till 4,25 ton har kommit och en rad andra intressanta husbilsfrågor.

Vi intervjuade även Åsa Johansson som jobbar med utbildning på CTEK och hon kan allt som är värt att veta om batteriladdning och batteriers teknik. Lyssna på henne om vad du ska göra om batteriet är tomt när du ska starta upp din husbil eller börja använda din husvagn.

Det var i korthet nyheterna under den gångna veckan. Läs mer i de enskilda artiklarna!

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


38 − = 32