Veckan som gått – Vecka 21

Annons:

Hymer har nu invigt sin nya fabrik för tillverkning av SLC-chassin (Super Light Chassis) vid huvudanläggningen i Bad Waldsee. På så sätt kommer de att bygga husbilar från grunden och blir mindre beroende av externa leverantörer som deras tidigare viktigaste chassi-leverantör Fiat då dessa kraftigt begränsat leveranserna av basfordon till husbilar, något som gett svallvågor i hela branschen.

Hobby har tecknat ett avtal med Volkswagen om leveranser av Crafter som basfordon till husbilar. Hobby menar att det nya samarbetet ska ses som en “game-changer”

Till 2023 kommer Frankia Neo MI 7 som är en ny helintegrerad Sprinterbaserad modell under 3,5 ton. Den är relativt kort, sju meter, och presenteras i två versioner, GDK samt BD, där GDK har längsbäddar och BD en tvärplacerad dubbelsäng.

Stellantis och Toyota Motor Europe N.V. (TME) offentliggör att de utökar sitt nuvarande samarbete för att utveckla en ny stor van som även ska finnas i en helelektrisk version (BEV). Det blir den tredje serien i samarbetet och ska bli den största av de tre plattformarna.

Regeringens ska samla in data om bilens förbrukning på bilägarens bekostnad och ska läsas av vid besiktningen och sparas i en databas. Utgångspunkten är att såväl förbrukningen som utsläppen ska kunna jämföras med de teoretiska värden som tas fram vid typbesiktningen. Regelns ska gälla samtliga drivmedel inklusive elbilar men gäller enbart bilar som registrerats från årsskiftet 2020/2021. Registreringen föreslås börja den 1 april 2023.

Två nya modeller i Twin-serien, en i vardera Twin Sport och Twin Supreme. dyker upp i Adrias sortiment till modellåret 2023, båda är knappa sex meter långa, finns på både Fiat och Citroën och den ena är tänkt för två personer.

Knappast någon har väl missat att många tillverkare försöker lösa problemen med elassisterade husvagnar, något som är nödvändigt om framtidens elbilsflotta ska kunna dra husvagnar och andra släp. Nu kan utvecklingen av lastbilssläp ge hjälp till de tekniska lösningar som krävs.

Maj månads registreringssiffror visar på en minskning av nyregistreringar för både husvagnar och husbilar samt förstås en spännande tio-i-topp-lista.

Den tyska försäljningen av husbilar och husvagnar visar på både upp- och nedgång under april. Med en stadigt hög efterfrågan på husbilar som kan ses genom att orderstocken är fortsatt hög och växande redovisar CIVD, Caravaning Industrie Verband Deutschlands (jämför med HRF) för april en minskning med 3,7 procent som huvudsakligen kan tillskrivas bristen på komponenter där bristen på basfordon är särskilt oroande.

Optimismen i branschen speglas under årets Caravan Salon i Düsseldorf, som hålls från den 26 augusti till 4 september, vilken kommer att ha ytterligare tre salar jämfört med 2021 och bli större än någonsin.

Bilprovningen har nu presenterat statistiken om besiktningen av husbilar och husvagnar under 2021 och det är vanligare med fel än de flesta föreställer sig. Var tredje husbil fick anmärkningar och var sjätte hade brister som krävde efterkontroll. För husvagnar uppges tre av tio ha brister och var femte fel som kräver ombesiktning. Bilprovningen menar att antalet fel på husbilar är anmärkningsvärd med tanke på att fordonsparken är ung, vanliga personbilars genomsnittliga ålder och körsträckor är betydligt högre.

Statistik från Bilprovningen visar även att andelen husvagnar och husbilar som genomgick en gasolkontroll under 2021 uppgick till 41 procent baserat på drygt 19 000 besiktigade husvagnar och husbilar. Knappt fyra procent hade fel på gasolanläggningen och nästan samtliga av dessa hade läckage,

Ombyggnaden av den 25 kilometer långa sträckan på E18 mellan Örebro och Stockholm som inte är motorväg, den mellan Köping och Västjädra, ska nu påbörjas. Bygget av den tungt trafikerade sträckan där det dagligen passerar mellan 18 – 25 000 fordon varav cirka 15 procent är tung trafik påbörjas i slutet av augusti men innan dess byggs diverse anslutningsvägar. Bygget beräknas vara klart 2025 och fram tills dess sänks hastighetsgränsen på flera sträckor till 70 kilometer i timmen..

Ombyggnaden kommer att påverka trafiken eftersom det blir omledningar via näraliggande vägar. I största möjliga omfattning kommer Trafikverket att undvika omledningar genom tätorter.

IVL Svenska Miljöinstitutet har skickat ut ytterligare ett kontroversiellt pressmeddelande om vägtrafiken som de kallar Klimaträttsutredningen.

Slutbetänkande presenterades för klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och betonar vikten av åtgärder för ett “transporteffektivt” samhälle. Förslaget innebär att dagens infrastrukturplanering ska läggas om så att planeringen istället för att hantera att vägtrafiken kommer att öka ska utgå från ett minskat trafikarbete med personbil och lastbil. I praktiken torde detta innebära färre vägsatsningar trots att vägnätet med Traikverkets nuvarande översiktsplan som gäller till 2033 kommer att vara sämre då än dagens standard.

På den 14 kilometer långa sträckan på E22 mellan Jämjö-Brömsebro håller Trafikverket på att bygga en ekodukt, en viadukt utformad som ett timglas med höga skärmar för att skydda djuren från ljud och ljus och som är avsedd för djur att passera över vägen. Gjutningsarbetena, som kräver cirka 750 ton betong, påbörjades för en vecka sedan och hela projektet beräknas vara klart i september. Under tiden leds trafiken om på näraliggande vägar.

I en separat artikel hittar du samtliga trafikpåverkande vägarbeten.

De höga drivmedelspriserna drar in mer skatt till staten än vad de gjorde förra året trots de skattesänkningar som gjorts visar en granskning som Carup har gjort. Detta trots att staten under de fem månader som sänkningen gäller får in 3,7 miljarder mindre än vad som annars skulle varit fallet under förutsättning att försäljningen skulle varit lika. 

Gröna Mobilister är oroade över uppgifter om att en person i ledande ställning på Trafikverket har suttit på dubbla stolar i beredningen av förslaget till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022-2033. Enligt uppgift ska han ha deltagit i granskningen av ett underlag som han själv varit medförfattare till.

Det har presenterats flera nya ställplatser sedan förra nyhetssammanfattningen. Sundsvall får tre nya i Sundsvalls centrum och de är öppna under perioden 1 juni till 31 augusti. Du får också parkera husbil på vanliga uppmärkta bil-parkeringsplatser så länge husbilens fyra hjul ryms inom parkeringsrutan och om överhänget inte påverkar framkomligheten för annan trafik (det gäller också gång- och cykelvägar)

Björkängs Vandrarhem, som ligger mittemellan de fina sommarstäderna Varberg och Falkenberg, har öppnat en ställplats för åtta husbilar i natursköna omgivningar.

ite mer än en ”vanlig” ställplats, så marknadsför sig en ny ställplats med plats för 50 husbilar vid hamnen i Gränna. Där finns servicehus med fyra separata lounger, toaletter, duschar, diskutrymme med diskmaskin och tvättmaskin.

Nu finns möjligheten att helt kostnadsfritt campa med både husvagn och husbil i Östersund på ICA Maxis parkering under 24 timmar. Det finns tillgång till toalett under butikens öppettider (06-23) och hela parkeringen är kameraövervakad dygnet runt.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 75 = 85