Veckan som gick: Vecka 06 -22

Annons:

Vi börjar med att beklaga att veckans avsnitt har lite kasst ljud.

Fiat begränsar utbudet av motorer för den generation av Ducato som nu produceras. Det betyder att det fram tills dess generation 8 sätts i produktion sommaren 2022 bara går att välja mellan 140 och 180 hästkraftersversionerna på basfordon till husbilar

SCR Svensk Camping och ADAC Camping med 21 miljoner medlemmar inleder ett samarbete för att få fler tyska turister till Sverige. Samarbetet innebär att de båda organisationerna tillsammans kommer att marknadsföra Sverige som resmål på den tyska marknaden samt att svenska campingplatser får tillgång till en miljonmarknad via en ny bokningsplattform.

Genom samarbetet kan svenska campingplatser nu bli bokningsbara på Tysklands ledande största marknadsplats för campingboende. Bokning på Pincamp.de kommer att ske i samma system som används på Camping.se och för den enskilda boendeleverantören blir det mycket enkelt att nå en miljonmarknad.

Acamp är en förmedlingstjänst för campingar av samma typ som AirBnB är för lägenheter. Syftet är att knyta ihop campare med de som har natursköna platser där man kan övernatta. Nu satsar de cirka 25 miljoner på att utveckla verksamheten med hjälp av Spintop Ventures och LRF Ventures. Centripetal Capital har tidigare varit investerare.

Att LRF går in i verksamheten borgar för ett gott kontaktnät hos svenska bönder där de verkligt natursköna men väl dolda pärlorna finns. Priserna kommer att variera eftersom det är respektive värd som sätter dessa och också tillgången till service.

De nya teknikstinna polisbilarna har börjat att levereras men det kommer att dröja ytterligare tre månader innan alla de 196 beställda Volvo V90 respektive XC60 finns på respektive polisstationer.

Det är den första leveransen av flera med totalt 2 200 nya fordon som ska rullas ut under åtta år. En av de funktioner som utmärker de nya bilarna är att kameratekniken som tas i drift successivt under 2022 har 360 graders runtomsikt. Dessutom kan de mäta andra fordons hastigheter medan polisbilen körs och de har automatisk avläsning och kontroll av omgivande bilars registreringsnummer.

VTI har gjort en studie om fartkameror som officiellt heter automatisk trafiksäkerhetskontroll (ATK) och bland många bilister kallas för plåtpoliser. Studien omfattar perioden 2006 till 2016 har utförts på uppdrag av Trafikverket. De konstaterar att systemet sänker hastigheten och ger ökad säkerhet med färre dödliga olyckor och de svårt skadade minskar också. Effekten har också hållit i sig över tid.

Sedan 2018 är det förbjudet att använda mobiltelefoner, eller annan handhållen kommunikationsutrustning, i handen under körning. Men trots förbud och allt fler fordon med inbyggd telefonifunktion är rattsurfing fortfarande vanligt på svenska vägar och det framkom att 5 procent, eller var 20:e trafikant, rattsurfade.

Att använda parkeringsskatt som styrmedel för att minska utsläppen är tillräckligt intressant för att utredas eller värt att överväga. Det svarar flertalet av kommunerna i projektet KomPark, Kommunala parkeringsstyrmedel för energieffektiva städer om förutsättningar och juridiska möjligheter för en kommunal parkeringsskatt. En parkeringsskatt innebär att fastighetsägare, arbetsgivare eller andra aktörer som upplåter tomtmark för till exempel arbetsplats- eller handelsparkeringar behöver betala en miljöstyrande skatt. På så vis kan parkeringsplatser avgiftsbeläggas även där kommunen normalt inte har rådighet och intäkter kan finansiera förbättrad mobilitet.

First Camp gör nu sitt första förvärv i Norge. Kedjan har redan 58 destinationer i Sverige och Danmark och förvärvar nu Norsjø Ferieland i Telemark i sydvästra Norge. Aambitionen är att växa kraftigt i Norge de närmaste åren och siktar på att ha ett tiotal destinationer i Norge inom tre-fem år. 

Varje vecka intervjuar vi en intressant person och den här gånger gäller det bilars klimatpåverkan. Klarar vårt elsystem av att ladda alla bilar när hela fordonsflottan är eldriven och vad vinner klimatet på det? Lyssna på Elsa Widding har arbetat på regeringskansliet och är expert på kraftnät i ett nationellt perspektiv och hon berättar hur hon ser på situationen!

En av de andra poddarna är med Vincent Schaffler som startat från noll och byggt upp ett framgångsrikt företag som har stora visioner. Lyssna på hans syn på framtiden för husbilar och husvagnar!

Tumbo Husvagnar & Husbilar håller sin traditionella handlarmässa i två omgångar i år, dels under helgen den 12-13 mars och sedan fortsätter den helgen därpå 19-20 mars. Ser vi till hur det brukar vara besöker runt 5 000 personer det här evenemanget där 2022 års nyheter visas upp under gemytliga former.

Mer djuplodande artiklar i respektive ämne hittar du på hemsidan tillsammans med restips och annat som rör husbils- och husvagnslivet!

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 30 = 39