Veckan som gått – Vecka 19

Annons:

Fiat får stryka på foten när Dethleffs som ingår i Erwin Hymer Group visar upp sin nya delintegrerade Just Go med fyrhjulsdrift, det blir Ford Transit som får äran den här gången. Med två längder och tre planlösningar ska modellen locka såväl instegsköpare som de som haft husbil sedan tidigare i ett segment som många köpare tittar extra på. Namnet Just Go syftar på att den är väl utrustad redan från början även om det finns ett comfortpaket att komplettera med.

Eriba Touring 820 är deras lyxigaste husvagn och nu firar de att de den 5 maj byggde det hundrade exemplaret. Modellen lanserades 2019 och sticker ut med design och aerodynamik. Även inredningen är förstås extra påkostad även om formspråket känns igen från de mindre versionerna.

Trots hög efterfrågan minskade Knaus omsättningen på husbilar med sju procent under första kvartalet 2022 och orsaken anges vara komponentbrist, inte minst basfordon, medan husvagnarna ökade med två procent. Även antalet levererade husbilar sjönk på grund av bristsituationen på basfordon. Det visar Knaus Tabbert Groups redovisning för Q1 som nu publicerats.

Kabe Group AB publicerade vid sin årsstämma resultatet för första kvartalet 2022 att nettoomsättningen ökade med 24 procent. Kabe anger att resultatet för första kvartalet följer de långsiktiga positiva marknadstrenderna och de högre volymerna har påverkat lönsamheten positivt även om vårproduktionen drabbats av problem med leveranskedjan.

Mer än varannan svensk kan tänka sig att semestra med husbil eller husvagn och störst är intresset bland unga. Det som lockar är frihetsupplevelsen, visar en Sifo-undersökning som beställts av Forsbergs Fritidscenter. 

– Det är lite förvånande eftersom den genomsnittlige husbils- eller husvagnsköparen har passerat 50-strecket, men det är så klart jätteroligt och visar att campingbranschen går en ljus framtid till mötes. Att det ser ut så här tror jag beror på vanlife- och fricampingtrenden som fått stor spridning hos den yngre generationen, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Vad förväntar vi oss när en eldriven husbil väljs? Det har Thor Industries undersökt och även om undersökningen är utförd i Nordamerika torde förväntningarna vara likartade för oss som bor i Europa.

Undersökningen visade att 45 procent av konsumenterna förväntar sig att kunna köra fem till sex timmar på en enda laddning. Dessa data stämmer överens med resultaten från en undersökning 2021, North American Path to Purchase Study, där 70 procent av nya husbilsköpare i genomsnitt körde fem eller fler timmar från sitt hem. Thors senaste undersökning visar att endast tre procent av konsumenterna förväntar sig att behöva ladda efter två timmars körning eller mindre. Det senare är den räckvidd som dagens lågspänningsteknik erbjuder på husbilar.

EU-parlamentets miljöutskott har I veckan beslutat att ställa sig bakom ett förslag som innebär att nya personbilar och lätta lastbilar till 2035 ska sänka sina utsläpp av koldioxid med i genomsnitt 100 procent. Det skulle alltså i praktiken innebära ett förbud mot förbränningsmotorer för dessa fordonsklasser.

Dessutom ställde sig kommittén bakom ett antal delmål. Till 2025 ska utsläppen ner i snitt 20 procent jämfört med 2021 och till 2030 med 55 procent. Miljöutskottet beslutade vidare att EU-kommissionen ska ta fram en sådan beräkningsmetod för livscykelanalys under 2023, rapporterar nyhetsbrevet Omev. Den ska kunna användas för att beräkna livscykelutsläpp från bilar, bränsle och den energi som bilarna konsumerar.  

Nu tar en förhandling mellan parlamentet och ministerrådet om de slutliga formuleringarna vid. Ett färdigförhandlat beslut väntas i juni.

Trafikverket har i samarbete med 33 myndigheter och andra berörda aktörer presenterat en aktionsplan med 250 åtgärder för säker vägtrafik 2022-2025. Fokus ligger på hastighetsefterlevnad och nykterhet, därför ska antalet fartkameror öka och projekten med geofencing utökas. Målet är antalet omkomna i trafiken år 2030 ska ha sjunkit till 133 personer, 2021 omkom 210 personer vilket i ett historiskt perspektiv är lågt.

Varje år fram till 2025 ska ytterligare 40 mil väg få fartkameror, det gångna årsskiftet fanns cirka 2 300, Städer ska få ytterligare sänkt hastighet, 30 kilometer i timmen anges som norm, och elsparkcyklar ska få en högsta hastighet på gång- och cykelvägar på fem kilometer i timmen. Det nya varningssystemet för hastighetsöverträdelser i bilar, ISA (Intelligent Speed Assistance) blir obligatoriskt på nykonstruerade bilmodeller från 6 juli 2022 och övriga bilar som säljs nya från 2024.

Ibland blir man helt förstummad över vissa tillverkares uppfinnesrikedom för att lura sina kunder. Finns det bara en tillräckligt stor marknad finns det alltid någon som inte hört talas om fabrikatet tidigare. Så är fallet med det här batteriet du inte ska missa att läsa vidare om.

Har du ett infotainmentsystem och en androidtelefon har du säkert redan kopplat ihop dessa och nu blir det ännu enklare att styra systemet med deras nya uppdatering som Google presenterat.

Den uppdaterade versionen av Android Auto beskrivs ha ett mer bilvänligt format för att styra musiken, navigationen och telefonen samt ska även fungera bättre på olika skärmstorlekar. En bekväm nyhet är att split screen-funktionen blir mer omfattande.

Bland övriga nyheter finns en smartare röstassistent och färre steg för att ringa upp efter ett missat samtal.

Hastighetsefterlevnaden har varit i fokus ett tag och Trafikverket har presenterat förslag om hur situationen ska förbättrats. Inom EU har beslut tagits om införandet av ett nytt varningssystem, ISA, som varnar föraren vid hastighetsöverträdelser och i ett senare skede skulle kunna göra det omöjligt att köra för fort.

Att vi får information om däcktrycket på instrumentpanelen har vi vant oss vid men nu kommer även en teknisk lösning för att se däckets slitage på motsvarande sätt. Det är Kansai University i Japan som har utvecklat tekniken som låter sensorerna hämta sin energi från däckets rotation.

Att stöta på en varg hör inte till vanligheterna, i synnerhet inte dagtid på en camping. Det är därför inte att förvånas över att gästerna på Mullsjö camping höjde på ögonbrynen, inte minst campingägaren Anders Stein som fick samtal från oroliga personer som sett vargen på två meters håll.

Vargen gick enligt de som var på plats lugnt och stilla och gav inte uttryck för att vara på jakt. Den verkade inte heller rädd för människorna som campade.

Det är sällan det blir problem för de som campar men nu har ett bråk brutit ut med bland annat tre par, Gunnar och Jane Sundberg i Hofors, Anders och Caisa Wiberg i Torsåker samt Tomas och Caroline Andersson i Nybro och capingen Böda Riviera (som tidigare hette Kyrketorps. De tre paren är bekanta och säger sig ha sagt upp sina säsongsplatser vid samma tidpunkt. Frågan har inte kunnat lösas mellan parterna vilket har slutat i att campingen stämt sina gäster enligt vad Ölandsbladet skriver.

Åbytravet ska ordna en ställplats på sitt inhägnade område utanför Åby arena. Ställplatsen öppnas den 19 maj och har plats 40 husbilar. Ställplatsen kommer inte att ha latrintömning då detta kräver andra tillstånd än de som finns nu.

Fédération Européenne de la Formule Invitations, eller lite enklare uttryckt FEFI, samlar nationella organisationer som erbjuder gårdar och andra lokala aktörer att tillåta camping på deras ägor med förhoppning om att de som utnyttjar deras mark ska handla i gårdsbutikerna. Nu läggs Italien till i deras nätverk.

Grillsäsongen är hett efterlängtad för många svenskar och intresset för grillning är stort. En färsk undersökning har tittat närmare på hur svenskarna grillar, vårt självförtroende vid grillen och hur ofta vi använder den under sommaren. Och dessutom jämfört med våra norska grannar – vad förenar och vad skiljer våra grillvanor åt? De kommer fram till att det är männen som anser sig vara bäst.

Nu är det efterlängtade vit-rosa havet av äppelblommor här och i samband med detta, den 14 maj, slog Kiviks Musteri upp dörrarna till sina vackra trädgårdar. Förutom att koppla av i en av hängmattorna, ta fram ett spel ur skåpet under träden och ha en trevlig stund ihop på en picknick-filt, eller beskåda den populära utställningen fotoutställningen SURR, producerad av Pollinera Sverige, erbjuder Kiviks Musteri även bokningsbara evenemang.

Biltema öppnar sitt sextionde varuhus i Sverige och det fjärde i Dalarna. Det är beläget i det populära handelsområdet Lyviksberget strax utanför centrala Ludvika och välkomnar in till en totalyta som stoltserar med 5 000 kvadratmeter. Denna yta innefattar utöver butiksdelen ett stort café med ett varierat utbud.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


95 − 93 =