Veckan som gått – Vecka 17

Annons:

Nu börjar husbilsfabrikanterna locka med vad som komma skall till säsongen 2023. Man visar förstås inte för mycket men nog för att höja vår nyfikenhet. För Adrias del lyfter man Supersonic 890 LL som byggs på Mercedes Sprinter men resten av modellerna visas på en pressträff i slutet av månaden. Kolla in deras film!

Även Ford vill väcka vår nyfikenhet med en obskyr bild på den nya Transit Custom som uppges komma som BEV, helelektrisk, plug-in hybrid och med förbränningsmotor. Den nya modellen ska offentliggöras den 9 maj och då ska även den större Transiten med eldrift och nytt namn visas upp.

Solifer Polar har fått en ny samarbetspartner i Norge med Arve Opsahl AS och iCaravan AS. Med detta samarbete får Solifer Polar flera återförsäljare på nya orter i Norge. Till att börja med i Tromsø, Kirkenes, Alta, Harstad, Namsos och Trondheim. 

RVIA, RV Industry Association, skriver att Airstream som ägs av Thor Industries, vilka även äger Hymer, utvidgar sitt åtagande att klimatkompensera sin produktion under 2022. Initiativet sker i samarbete med National Forest Foundation, NFF, och är en del av det pågående projektet för att minska koldioxidutsläppen som uppstår i samband med deras produktion och de utsläpp vagnarna orsakar under sitt första användningsår samt transporterna från fabriken till återförsäljarna. Åtgärderna inleddes 2021 och kallas Caravan to Carbon Neutral program. Under 2022 innebär det att de ska plantera 107 193 träd i USA:s skogar. Antalet är baserat på försäljningsprognosen för 2022.

Nyregistreringsstatistiken för april är offentliggjord och den visar att husbilarna ökar medan husvagnarna minskar. Även om det är svårt att jämföra månader från olika år med varandra beroende på de ständiga höjningarna av fordonsskatten är procenttalen baserade på det sättet. Förra året var siffrorna för mars högre än de borde varit utan skattehöjningen och april sannolikt lägre är det glädjande med en månadssiffra som överstiger den från förra året. 2022 viset dock på en minskning med perioden januari – april. Nu börjar även tio-i-topp-listan bli mer tillförlitlig. Läs mer om alla detaljer!

Det står nu klart att den trettonde upplagan av Salone del Camper hålls mellan de 10 och 18 september. Det är en av de större mässorna med en utställningsyta på 100 000 kvadratmeter. Platsen är Parma som ligger i Italien. Den italienska marknaden växer snabbt, 7,68 procent 2020 och 11,92 procent 2021.

Spanien kommer att återinföra vägavgifter på motorvägarna efter en period då vissa motorvägar varit avgiftsfria. Man nämner inga datum och när det gäller val av system, säger man sig studera de elektroniska system man använder i Portugal sedan 2010.

Bland tillbehören har forskare från MIT visat upp en högtalare som är tunn som ett pappersark. Det kan öppna upp för helt nya designlösningar i husbilar och husvagnar då högtalarna kan placeras på helt nya sätt.

Den 23-26 juni blir det festligt värre i Mysen när den största norska husbilsträffen går av stapeln. Evenemanget kan säkerligen även kan locka en rad svenska deltagare då träffen hålls nära den svenska gränsen.

Under Valborgshelgen genomförde Svenska Botaniska Föreningen tillsammans med forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet Vårkollen för åttonde året i rad. Som nog flera lagt märke till är våren senare än vanligt i år men vad gör det när säsongen ändå är på gång och naturen blir allt ljuvligare?

Veckans podd handlar om Avara larm har gjort sig ett namn med det de beskriver som en världsunik larmkonstruktion med bland annat kontinuerligt fuktindikering. Vi intervjuar konstruktören Rudy Johansen som berättar om hur det fungerar och tankarna bakom. Hör hur de tillverkat ett larm som du inte behöver bry dig så mycket om eftersom det mesta sköter sig självt och hur de undviker falsklarm!

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


17 − 14 =