
Trafikanalys officiella statistik för olika fordonsslags totala körsträckor under 2021 har nu offentliggjorts. För personbilar ökade den med en procent jämfört med 2020, från 1 100 till 1 112, men husbilarna ökade den genomsnittliga körsträckan från 358 mil till 539, lite drygt 50 procent.
Vi begärde då ut siffrorna om de genomsnittliga körsträckorna för husbilar sedan 2012 och generellt sagt har de minskat sedan dess men den totala körsträckan har aldrig varit så hög som nu. Kolla in tabellen i artikeln!
Föreningen NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, begärs i konkurs. Den närmast legendariska föreningen har sedan 1934 arbetat för säkrare trafik med kända kampanjer som den när bilbälteslagen infördes om elefanten i baksätet. Hela historian präglas av skandalartade uppgifter och deras styrelseordförande avgick hastigt tidigare i april och beskrev då hur verksamheten ”blivit något helt annat än det som beskrivits för mig”.
Mellan 2015–2021 skulle det sammanlagt gälla 103 miljoner kronor varav upp till 30 miljoner inte ska ha använts på föreskrivet sätt. Revisionsrapporten är inte nådig och utesluter inte kan inte att det kan röra sig om brott.
Som förväntat skärptes skatten på nytt för husbilar när riksdagen klubbade regeringens förslag. Höjningen för husbilar är dock “måttlig” denna gång och staten nöjer sig med att kräva ytterligare 3-4 000 kronor per husbil och år.
Husvagnsbranschens Riksförbunds kamp mot de häftiga skattenivåerna skärptes därmed ytterligare genom att Sveriges Fordonsverkstäders Förening som bland annat organiserar och kvalitetscertifierar husbilsverkstäder, ansluter sig till ”Husbilskampen, för rättvisare beskattning av husbilar”. SFVF är Nordens största motorbranschorganisation med över 3000 medlemsföretag.
– Precis som Svensk Camping, SCR, och Caravan Club påverkas även våra medlemmar i allra högsta grad av den orättvisa beskattningen. Således är det ett naturligt steg för oss att sluta upp bakom HRF:s arbete för en rättvisare beskattning, säger Claes Åström, vd för SFVF
Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att bromsa in. I första kvartalet sjönk försäljningen med närmare 42 000 bilar till den lägsta siffran sedan 2014. Återigen var det fossildrivna bilar som tyngde marknaden. Det visar en rapport från bilförmedlaren Kvdbil. Det var tredje kvartalet i rad som försäljningen av bilar sjönk på den svenska andrahandsmarknaden.
Visserligen slogs inte förra årets all-time-high för första kvartalet i Tyskland men de fick överraskande starka siffror 2022 trots att nyregistreringarna för husbilar bromsade upp i mars. Det visar den senaste statistiken om de tyska nyregistreringarna som publicerats av Caravaning Industry Association, CIVD.
Den brist på halvledare som pågått under snart två år eskalerar nu ytterligare i och med Kinas lock-down av Shanghai. I princip står både produktion och export still vilket riskerar att ytterligare förvärra situationen för de europeiska biltillverkarna, inklusive de som tillverkar husbilar och husvagnar. Bakgrunden är ett nytt coronautbrott i mitten av mars som de kinesiska myndigheterna hanterar bryskt.
I över 50 år har Hymer Center tillhandahållit och servat husvagnar och husbilar på den svenska marknaden och som första aktör i branschen är de numer certifierade enligt ISO 9001:2015 och 14001:2015.
– Vi är stolta över att vi numera är certifierade enligt ISO både i avseende kvalitet och miljö säger Elisabeth Malmqvist som varit drivande i projektet tillsammans med Marcus Engstrand. Hela teamet på Hymer Center har gjort ett fantastiskt jobb och nu fortsätter vårt arbete med att ständigt förbättra våra processer.
Det har gått 200 år sedan Karl XIV Johan invigde den första delen av Göta kanal för båttrafik. Jubileet kommer att firas under hela säsongen, med ett stort antal evenemang längst kanalen samt med större födelsedagsfiranden den 9 juli i Bergs slussar och 10 juli i Sjötorp. Hela årets säsong (3/5 till 30/9) kommer att präglas av Göta kanals 200-årsjubileum.
Estland vill locka fler med husbil och husvagn och nog kan det kännas frestande med låga dieselpriser och gratis camping även när man räknat in färjebiljetten. Det är det estniska skogsbruksministeriet (RMK) som driver dessa campingar som sällan ligger på större avstånd än två mil från varandra. Dessutom gäller, likt i Sverige, allemansrätt. RMK har skapat en app, även den gratis, där campare kan få information om samtliga av RMK:s campingplatser; var de ligger, vilka bekvämligheter som erbjuds och kompletterande foton.
Även om det finns ställplatsguider i överflöd ser många Promobils guide till de tyska ställplatserna och ytterligare 28 länders som en bibel i sammanhanget. Nu är deras nya utgåva tillgänglig. Den finns både i tryckt form och som appen Stellplatz-Radar med fler än 22 000 platser och den tryckta finns i regionala utgåvor.
I appen finns för första gången ställplatser i hela Europa. Föredrar man pappersutgåvan finns även en sådan. Där finns även 233 gratis platser och de som har avgifter på som högst tio euro.
Ett säkert vårtecken är när plogningen av den nästan obegripligt vackra Vildmarksvägen över Stekenjokkplatån börjar och i år är snön är vanligtvis runt fem meter djup och på sina ställen sju meter. Så mycket snö har det inte varit på cirka 40 år. Den totala vägsträckan som ska röjas är 50 mil.
Hur långt har våren kommit där du är? Den frågan ställer Svenska Botaniska Föreningen och SLU till svenskarna även i år. Vårkollen är ett medborgarforskningsprojekt där frivilliga och professionella forskare samarbetar och genomfördes för första gången 2015.
2021 firade Dethleffs sitt 90-årsjubileum och de utlovade då att en av de som köpte en ny husbil eller husvagn under året skulle få tillbaka hela köpeskillingen. Nu är vinnaren utsedd! Kolla artikeln om vem som fick denna häftiga vinst!
I vår poddserie intervjuar vi Johan Granholm som är motorexpert på försäkringsbolaget If. Han berättar om försäkringsvillkoren, vad du ska tänka på, vad som ingår i skyddet och vad som inte ingår. Som motorexpert är han med och utformar villkoren och ger flera tänkvärda tips för alla!
Vi intervjuar även Matteo Rizzi som jobbar som trafiksäkerhetsexpert på Trafikverket. Han var med när krocktesterna på husbilar gjordes för tre år sedan och efter det att ADAC:s nya tester nu publicerats blev frågan återigen aktuell. Hör på hans syn på vad man ska tänka på och skillnaderna mellan olika husbilskategorier!

Bli först med att kommentera