Veckan som gått. Vecka 14-22

Annons:

Det förslag till ny konsumentköplag som vi tidigare skrivit om börjar gälla den 1 maj efter beslut i Riksdagen. Den ger konsumenten betydligt större rättigheter där den viktigaste förändringen är att “garanti”-tiden förlängs från sex månader till 24.

Den nya lagen innebär också att svepande förbehåll från säljarens sida som “säljes i befintligt skick” eller “med reservation för felskrivningar” inte längre kommer ha någon betydelse. Har en vara utgetts för att ha en viss utrustning anses varan ha ett fel om denna inte finns vilket omfattar exempelvis förarstödssystem. Står det exempelvis att det finns en farthållare i marknadsföringen så ska husbilen ha det.

Detta gör att det blir betydligt tryggare att köpa ett fordon hos en handlare jämfört med privat då privatköpare har ett närmast obetydligt skydd.

I Karlstad byggs en centrumnära ställplats med plats för sex husbilar i anslutning till Mariebergsskogen. Den nya ställplatsen får tillgång till el och byggs i den norra delen av Mariebergsskogens parkering med ett naturskönt läge vid vattnet och en attraktiv närhet till centrum och Mariebergsskogen med dess aktiviteter. Arbetet med ställplatsen beräknas vara klart under vecka 17.

Har du funderat på hur dina däck mår? Kanske känner de sig lite tillplattade efter en längre tids parkering? Det ska Michelin Cross Climate Camping råda bot på med ny teknik. För att motverka påfrestningen som husbilars vikt innebär har ingenjörerna på Michelins forskningscentrum i Ladoux utvecklat en ny lösning som presenteras i de nya däcken Michelin CrossClimate Camping och får den V-formade slitbanan, Michelin V-Shaped Technology, som utvecklats speciellt för denna typ av däck. Mönstertekniken gör att framkomligheten blir bättre på flera typer av ytor som gräs, lera, grus, och jord.

FCA Bank S.p.A. som är en bank som huvudsakligen är verksam inom bilfinansierings- och mobilitetssektorn går in i lyxhusbilsbranschen genom att teckna ett partnerskap med Concorde.

Vi har blivit vana vid att det är billigt att ringa och surfa inom EU och EES, åtminstone om man jämför med hur det var innan regeln om detta infördes. Mindre känt är att regeln hade ett stoppdatum, det var satt till juni 2022. Nu har ett beslut tagits som förlänger nuvarande regler med tio år. Du ska alltså kunna surfa på samma villkor som ditt abonnemang i Sverige gäller för.

Gillar du att köra vattenskoter på campingen behöver du skaffa ett förarbevis för att få köra dessa efter den 1 maj. Förare måste då kunna visa att de genomgått en förarutbildning med godkänt resultat.

För att få bättre flyt i trafiken på E4 mellan Gävle och Tönnebro och för att minska risken för köolyckor har Trafikverket i samverkan med Polisen, beslutat att införa omkörningsförbud under påsken.

Runt om i landet finns det 270 rastplatser med olika standard och utrustning. Men alla är tillgänglighetsanpassade, så att den som har funktionsnedsättning ska kunna använda dem. Alla rastplatser som är utmärkta på Trafikverkets rastplatskarta har toaletter, informationstavlor, sittplatser med bord och soptunnor. 

Grillning och camping får ses som närmast oskiljaktiga begrepp men var hittar man en grillplats? Det är enkelt om man använder sig av grillplatskartan! Genom den kan du säkert även hitta mysiga platser i hela Sverige att fricampa vid och vad är härligare än vanlife på en sådan plats? Du kan söka på ett flertal sätt och det är enkelt att både söka i närområdet och via län.

Finansinspektionen har uppmärksammat att försäkringsbolagen lockar nya kunder med hjälp av rabatterade premier vilket innebär att lojala kunder får högre premier än de annars skulle haft om förhållandet risk mot premie ska bibehållas. Utvärderingen som redan börjat ska vara klar innan sommaren.

Transporterna svarar för ca 64 procent av den globala oljekonsumtionen, 27 procent av all energianvändning och 23 procent av världens energirelaterade koldioxidutsläpp, enligt IISD (International Institute for Sustainable Development).

Var tredje bilist har minskat sitt åkande efter de senaste veckornas prischock vid pumpen. Minskningen är som tydligast utanför storstäderna och bland låginkomsttagare. Detta visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil.

Lagom till påsken har säsongens första svenska jordgubbar skördats av SydGrönts odlare Eriksgården i Sjöbo. Första leveransen blev 24 tråg med 250 gram i varje. 

I vår valpodd berättar Teres Lindberg som är Socialdemokrat och sitter i riksdagens trafikutskott om partiets syn på bonus-malus, trafikpolitik, vägunderhåll och annat som hör campinglivet till!

Krögaren Frederik Zäll är en mångsysslare men framför allt hängiven till grillning. I den här podden ger han dig tips för att lyfta grillresultatet till oanade höjder! Som författare till fler än 20 kokböcker, den näst senaste heter Grill och den allra senaste kommer ut till bokhandlarna inom kort! Han har även synts både i TV4 och SVT. Snart är det påsk och grillsäsongen börjar så lyssna på hans grilltips!

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 14 = 17