Veckan som gått. Vecka 13-22

Annons:

Vid månadsskiftet övertar First Camp Leksand Resort AB. Den femstjärniga campingen har även bland annat Leksand sommarland i sin verksamhet. Med det nya förvärvet har First Camp sju campingar i Dalarna. First Camps övriga anläggningar i Dalarna ligger i Mora, Orsa, Rättvik, Borlänge och Falun. Totalt har First Camp 59 campingar i Sverige, Danmark och Norge.

First Camp köper även en camping i Norge, Gol Campingsenter, som nu kommer att ingå i kedjan. Redan när de nyligen köpte den första norska campingen gjorde campingkedjan klart att fler norska campingar står på tur och idag blev det känt att

Daniel Olsson och Jenny Lindell är ett framgångsrikt krögarpar som gjort sig kända på Öland med Rällapaviljongen och nu satsar de på Joelskogens camping som de döpt om till Nybro camping. De ska även sköta ställplatsen i närheten, vid Svartbäcksmåla.

Vilken camping är bäst? Inte helt enkelt att svara på men enligt Camper´s choice med fler än 6 000 gästomdömen ser listan ut så här! De 12 campingarna som vann presenterades den 24 mars på Svensk Campings, SCR:s, årskonferens i Kolmården.

Mars månads registreringssiffror visar på en kraftig nedgång för både husvagnar och husbilar men det finns förklaringar. Den 1 april 2021 höjdes fordonsskatten vilket ledde till ovanligt många nyregistreringar och dessutom hade alla fordonstillverkare leveransproblem under mars.

Årets tio-i-topp för husbilar såg vi månadsskiftet ut så här: (Februari månads placering inom parantes)

Adria (1), Volkswagen (3), Hymer (2), Knaus (7), Pilot (13), Mc Louis (5), Bürstner (6), Dethleffs (8), Kabe (4) och Hobby (17). De två fabrikat som faller ur tio-i-topp-listan från februarilistan är CI (9) och Weinsberg (10)

Att provköra den bil man ska köpa är grundläggande vilket de flesta gör men knappt varannan vet vad de ska kolla efter. Det visar en undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Blocket Fordon.

Värst i världen, det är en av slutsatserna i den årliga Bilbrottsbarometern från försäkringsbolaget If som även konstaterar att det efter en tio år lång nedgång nu sker en ökning av svenska bil- och bildelsstölder. Uppgången är 11 procent på två år och framför allt är det stöld av katalysatorer som ökar. Katalysatorstölderna har ökat med smått ofattbara 10 000 procent på två år. Den som blir av med katalysatorn kan få vänta i månader på att få bilen i fungerande skick igen.

Ny statistik från EU-kommisionen visar att Norge har den säkraste trafiken i EU/EES räknat i antalet omkomna per miljon invånare. I genomsnitt omkommer 44 personer per miljoner invånare i trafikolyckor, 19 800 i antal, inom EU men skillnaderna är stora. I Rumänien omkommer 93 personer per miljon invånare vilket gör det ungefär sex gånger farligare att omkomma i en trafikolycka där jämfört med i Norge där 16 personer per miljon invånare omkommer. Norge vinner även när antalet omkomna jämförs med genomsnittlig körsträcka.

Förr fick man när man tog körkort lära sig att man skulle läsa av fortsatt vägsträckning med hjälp av telestolpar, något som inte låter sig göras längre. Sedan 2014 är över hälften av alla stolpar nedtagna, tillsammans med 16 000 mil ledning. Av de 2,4 miljoner stolpar som år 2014 fanns i det svenska landskapet är nu 1,3 miljoner borta och enbart sedan förra året har 220 000 stolpar och 4 100 mil ledningar monterats ned. Ledningarna återvinns, stolpar i bra skick återanvänds och övriga skickas för destruktion.

Tallink Grupp har tecknat ett avtal med Estlands socialförsäkringsmyndighet om att hyra ut bolagets fartyg Isabelle för att erbjuda tillfälliga bostäder för ukrainska flyktingar som kommer till Estland. Fartyget hyrs inledningsvis ut under fyra månader med möjlighet till förlängning i två månader och därefter i ytterligare två månader, efter behov. 

Bolaget hade planerat att öppna rutten, som har varit indragen sedan mars 2020, den 6 april i år, men uthyrningen innebär nu i stället att det fartyg som enligt planerna skulle trafikera rutten i stället kommer att användas som ett akut stöd till de estniska myndigheterna och återinvigningen skjuts ytterligare på framtiden. 

Camp-lets tältvagnar är ett smidigt alternativ för alla som vill ha ett enklare alternativ till husvagn och dessa börjar nu säljas av Kama Fritid. Isabella, som tillverkar dessa, beskriver dem som att man får komforten hos en husvagn kombinerat med friheten hos ett tält.

Svenska Dansbandsveckan i Malung är världens största dansbandsevenemang och har blivit ett begrepp. Varje år samlas fler än 3 000 husvagnar och husbilar i Malung och Malungsborna öppnar sina hem för sina dansgäster. Närmare 50 000 dansbiljetter säljs till allt från nyfikna nybörjare till nöjesdansare och erfarna proffs. Nu är biljettförsäljningen inför årets dansbandsvecka igång!

I podden intervjuar vi Marcin Stepman som är affärsutvecklare på Blocket. Lyssna på hans tips om du annonserar ut din husvagn eller husbil och hur du ska undvika fällorna.

Vi intervjuar även Vänsterpartiets trafikpolitiske talesperson Jens Holm och han är även ordförande i riksdagens trafikutskott. Hör vad han har att säga om om bonus-malus, den allmänna beskattningen av fordon och vägunderhållet!

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 2 = 4