Veckan som gått. Vecka 12-22

Annons:

Just nu pågår ett samråd på EU-nivå om det nya förslaget till körkortsdirektiv. Där för både privatpersoner och företag tycka till och ju fler som gör det desto bättre. I grunden handlar ändringarna om att ett B-kort i så fall kommer att gälla för en totalvikt på 4,25 ton men att det inte längre blir tillåtet att dra ett lätt släp. Argumentationen har varit att om det är tillåtet med 4,25 ton om det är uppdelat på dragfordon samt släp borde det vara tillåtet om det bara gäller dragfordonet.

Biodriv tycker till om körkortsreglerna för de transportbilar som är basfordon för våra husbilar. De anser att regeringen behöver agera nu för att förslaget ska gå igenom.

Erwin Hymer Group skriver att de kommer att använda byggnaderna i polska Nowa Sól för att lagra förnödenheter till Ukraina. Fabriken är inte färdigbyggd än utan tänkt att tas i drift 2024. Beslutet har tagits i samarbete med Hymers ägare Thor Industries för att hjälpa polska myndigheter samt hjälporganisationer som Röda Korset. Man har även installerat kylanläggningar och det skulle även kunna bli aktuellt att använda lokaler för att härbärgera flyktingar.

Fartkamerorna blir fler, cirka 250 per år, men särskilt smarta är de inte. Nu testas en smartare version i Spanien som ska göra det svårare att minska hastigheten i sista minuten.

Mobilvettas modell K-Yacht Tekno Line 59 tog hem förstapriset i kategorin Premium Camper A under sju meter vid den 23:e upplagan av Motorhome and Campervan Design Awards från Storbritanniens Caravan and Motorhome Club. Det är dock inte det första priset Mobilvetta fått av dem, 2020 fick de pris för bästa husbil under £90 000, ett pris som även årets vinnare klarar med knappast möjliga marginal.

Under SCR Svensk Campings årskonferens delades det Svenska Campingpriset ut till framstående företagare. Kategorin Årets företagare vanns i år av Ola och Anna Ambuhm, ägare av Fritid Österlen med fyra anläggningar i Skåne. Den nyinstiftade kategorin Årets hållbarhetsinsats vanns av Annika Johansson och Torbjörn Backlund, Ramsvik Stugby & Camping i Bohuslän. Priserna delades ut igår kväll på SCR Svensk Campings årskonferens i Kolmården, Norrköping.

På mässan ”Frihet på hjul” på Kistamässan den 18-20 mars delade Freedom travel ut det nyinstiftade priset ”Årets Destination”. Som vinnare av priset 2022 utsågs Destination Glasriket och Destination Kosta i Småland.

Nog känner du till Hornborgasjön men har du hört om sångsvanarnas motsvarande uppvisning vid sjön Tysslingen? Där visar svanarna upp sig på ett lika spektakulärt sätt ett par veckor till.

Husbilskompisar publicerar årligen Sveriges största guide för husbilister och nu finns den att köpa i deras shop.

Den 2 april 2022 går ett nytt skidevenemang av stapeln i Lofsdalen. Två skidlopp med distanserna 55 kilometer och 18 kilometer startar 800 meter över havet och tar åkarna genom kalfjäll och vida vyer vidare genom skogsterräng ner till dalgången och målgång vid Lofsdalens Fjällhotell.

2021 var ett rekordår för TBE och antalet sjukdomsfall ökade med 95 procent. I södra och mellersta Sverige rapporteras det högsta antalet sjukdomsfall av TBE någonsin. Detta skedde samtidigt som vaccinationerna minskade. Men det var färre som vaccinerade sig och nu vill Folkhälsomyndigheten att fler skyddar sig.

Lofsdalsfjällens Turistnäring har i projekt Vision Lofsdalen fått ytterligare finansiering för att fortsätta utveckla Lofsdalens styrkeområde, upplevelser. 8,3 miljoner kronor ska investeras i en spektakulär signaturled för cykling. 

Att umgås är campinglivets kärnvärde och ett rally är också något speciellt. Technik Caravane Rallye kombinerar detta och brukar röna stort intresse när det körs i Aulendorf i Tyskland den 16 – 19 juni 202 På ställplatserna kan besökarna ställa frågor, titta på produkter och prova dem. Detta ger möjlighet till intressanta samtal med experter och likasinnade.

Den här veckan intervjuar vi riksdagsledamoten Magnus Jacobsson från Kristdemokraterna. Han sitter i trafikutskottet och ger Kristdemokraternas syn på trafikpolitiken, skattesituationen för husbilar och partiets syn på framtidens trafik.

Vi har även intervjuat James Klevmyr på Förtältsbutiken om vad du ska tänka på när du väljer förtält, både för dig som ska köpa det första eller du som ska byta ut ett som tjänat ut. Lyssna på podden!

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


7 + 3 =