Veckan som gått. Vecka 05 -22

Annons:

Det har varit en händelserik vecka med en rad intressanta nyheter för alla som har husbilar och husvagnar. Som vanligt kan ni läsa om dessa i textform eller lyssna på podden som vi publicerar varje tisdag.

Notera! Det Henning säger stämmer inte, han hörs inte alls presentera denna podcast i introt. Detta då han blev krasslig i halsen och vi kör ett rent musikaliskt intro även denna gång.

AFCAR är uttytt Alliance for the Freedom of Car Repair in Europestrider och de strider om rätten till din bils insamlade data, vem ska äga den? Det gäller både för att fristående verkstäder ska ha rätt att läsa det som behövs för att kunna serva bilen korrekt men även data som kan vara känsliga ur integritetssynpunkt. AFCAR vill ha ett specifikt regelverk för fordonsdata och de är oroliga efter att den europeiska fordonsindustrin hållit ett möte med fransmannen Thierry Breton – EU:s industrikommissionär medan AFCAR inte getts denna möjlighet.

Det blir nu tillåtet att ha en tredje registreringsskylt om man till exempel har en cykelhållare i bak på husbilen eller husvagnen.

Vi har intervjuat Fredrik Gulliden från Bilprovningen som är både stationschef och besiktningsingenjör i Tidaholm. Han ger tips om vad du ska tänka på inför besiktningen och vad som är vanligt att bilägare missar.

Antalet körkortsåterkallelser ligger kvar på en oförändrat hög nivå jämfört med 2020 men går man tillbaka till 2017 så är ökningen 27 procent. Det visar Transportstyrelsens sammanställning som publicerades den sista januari. Totalt återkallades 41 698 körkort vilket är i det närmaste identiskt med 2020 men väsentligt högre än de 32 736 som återkallade 2017.

I onsdags, den 26 januari, fick Erwin Hymer Group besök av åklagare och polis från delstatens kriminalpoliskontor på sitt huvudkontor i Bad Waldsee. De sökte efter dokument som skulle kunna bevisa “bedrägeri och brottsreklam i samband med viktuppgifter vid försäljning av husbilar” enligt uppgifter från den tyska tidningen Bild. Dessutom rör misstankarna även ett administrativt brott.

First Camp växer ytterligare på den danska marknaden i och med förvärvet av Klim Strand Camping. Samtidigt investerar de 15 miljoner i kedjans befintliga danska campingplatser. Klim Strand blir kedjans sjunde danska destination.

HRF har nu redovisat nyregistreringarna för januari och de visar i praktiken samma tal som i januari 2020. Detta sker trots de problem som komponentbristen med fortsatta leveransproblem orsakat hos många tillverkare. HRF:s siffror visar ändå att det är den tredje bästa januari sedan de började föra sin statistik som dock avviker starkt från de siffror som statistikföretaget Vroom respektive SCB presenterat.

Nu är det tillåtet med en tredje registreringsskylt på fordonet om den ordinarie registreringsskylten är skymd. Förändringen som genomfördes den 2 februari har tillkommit för att underlätta polisens trafikövervakning och för uttag av trängselskatt och broavgifter.

En vanlig orsak till att skylten inte syns är de cykelhållare som blivit allt vanligare på husbilar och husvagnar. Det har aldrig varit tillåtet att placera något som gör att skylten blir svåravläst men det finns anledning att tro att polisen blir mindre förlåtande nu med den nya regeln.

Nu ska vi glömma dubbar och förlita oss på kristaller. Det menar Nokian som presenterat en helt ny teknik för vinterdäck. Den nya serien med vinterdäck heter Hakkapeliitta R5 och kommer att finnas i handeln lagom till nästa vintersäsong.

I takt med att EU under senare år har skärpt avgaskraven för kväveoxider från lätta dieselfordon har också utsläppen minskat. Det visar omfattande mätningar av utsläpp i verklig trafik som IVL Svenska Miljöinstitutet har utfört. Fortfarande släpper dock dieselbilarna ut fem gånger mer kväveoxider än de bensindrivna bilarna i Sverige.

Caravaning Industrie Verband Deutschlands (CIVD) har låtit genomföra en opinionsundersökning som visar att tyskar som gillar husvagnar och husbilar har vuxit med mer än två miljoner till 13,8 miljoner vilket motsvarar en ökning med 16 procent under de senaste två åren. Undersökningen utfördes av ett välrenommerat opinionsinstitut som heter Institut für Demoskopie Allensbach. Undersökningen visade även att 1,2 miljoner fler campare jämfört med 2015 har konkreta avsikter att köpa fritidsfordon under de kommande ett till två åren.

Resultatet bekräftar även att den kraftiga ökningen av försäljningen de senaste åren troligen kommer att fortsätta, intressant att notera är att det under första halvåret 2021 såldes lika många husbilar i Tyskland som under hela 2017

Truma iNet X-systemet lanserades på Caravan Salon 2021 och nu bekräftar Truma att systemet finns för eftermontering om man har Truma CP plus. Genom att installera kontrollpanelen hos en Truma Service Partner, kommer man att kunna använda den senaste tekniken, både vad gäller funktioner och de ständigt ökande antalet kompatibla enheter. Samtliga Trumas apparater, luftkonditioneringssystem från tredje part eller temperaturindikatorer kan nu avläsas och styras via Truma iNet X Panel. Även nya kompatibla enheter kan integreras i systemet med hjälp av uppdateringar och styrningen kan aktiveras via din egen smartphone

En lite udda nyhet är om en snabb körning på Autobahn. Visserligen är det fri fart på största delen av tyska Autobahn, men inte hur fri fart som helst. Vissa regler ska uppenbarligen inte tolkas bokstavligt, åtminstone inte om man har en av världens snabbaste bilar. En rik tjeck som toppade sin Bugatti Chiron på Autobahn kan bli åtalad för olagligt bilrace efter att han körde i 417 km/h och filmade körningen. Den filmen som han lade ut på Youtube kan komma att bli en dyrköpt erfarenhet för honom.

En nyhet som av motorpressen i allmänhet kallas banbrytande är att Brembo har konstruerat ett bromssystem där samtliga hjul bromsas helt individuellt vilket benämns active-braking system. Systemet ska inte jämföras med ABS som skickar lika mycket bromskraft till alla hjul, i det nya systemet får varje hjul exakt den bromskraft som behövs oavsett om det är lite eller mycket. Brembos nya system spås bli revolutionerande.

En tragisk brand i en husvagn på Djulöbadets camping under lördagskvällen utvecklade sig till en tragedi där två personer omkom. Tänk på säkerhetsavstånd, ha brandsläckare till hands och hjälp varandra om olyckan är framme.

Efter det att Transportstyrelsen inte längre skickar ut anmodan till besiktning har den rollen övertagits av besiktningsföretagen. Nu har dock en bilägare anmält Bilprovningen till Reklamombudsmannen då han uppfattat förslaget till tid som en faktura. Förfarandet är likartat oavsett bilbesiktningsföretag men Bilprovningen fälldes.

Knaus Tabbert AG har tecknat ett avtal med Mercedes Benz Commercial Vehicles för leverans av basfordon till husbilar. Därmed blir Sprinter valbara på Weinsberg. De följer därmed den breda trenden att vid sidan om det hittills dominerande basfordonet Fiat Ducato erbjuda fler alternativ. Sprinter kommer att vara tillgängligt på Weinsbergs husbilar från och med andra kvartalet 2022.

Lyssna gärna på podden!

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 5 = 1