VDL i Paris, ytterligare en mässa som slog rekord

Annons:

Visst har branschen varit lite nyfiken på hur publikintresset skulle bli på tre av de största mässorna i Europa. Det gällde inte minst Caravan Salon i Düsseldorf, den allra största och viktigaste, som slog rekord på flera sätt, därefter Salone del Caravan i Parma och nu senast Véhicules de Loisirs i Paris.

VDL, som hölls för 56:e gången, rankas som Europas tredje största mässa med en beräknad publik på runt 80 000. Det blev betydligt bättre än så och när besökarna räknats kom de upp till 91 000.

Nästa år hålls mässans 57:e upplaga i andra lokaler, Parc des Expositions i Villepinte, som blir mässans hem fram till 2025. Datumen har också ändrats till den 7 till 15 oktober 2023.

Smolken i bägaren är att de nordiska mässorna, och då framför allt den norska, fick publiktapp. Den norska mässan tappade så mycket att de nu diskuterar om den alls ska genomföras 2023. Både Norge och Sverige har därutöver haft ett försäljningstapp på cirka 35 procent när det gäller nyregistrerade husbilar, Norge redovisar dessutom ett tapp i begagnatförsäljningen. I Sverige kunde vi dock glädja oss åt starka septembersiffror, inte minst för husvagnar.

Det kan alltså konstateras att intresset för campinglivet fortsätter att visa på toppresultat i Europa trots alla problem som branschen mött de senaste åren. Kanske går pandemirestriktioner och komponentbrist mot ett slut, signaler kommer om att halvledarbristen ebbar ut och Fiat har meddelat att de kommer att öka sin produktion av basfordon. Vi får innerligt hoppas att kriget i Ukraina och inflationen inte skapar ännu mer problem.

– Utställningen 2022 var efterlängtad på mer än ett sätt. Att resa i ett fritidsfordon som husbilar, campingbilar och husvagnar blir allt mer populärt och besökarna var därför angelägna om att kunna upptäcka alla nya produkter från de största fabrikaten under verkliga förhållanden och föreställa sig hur deras nästa semester eller framtida helger skulle kunna se ut med ett fritidsfordon, förklarade Pierre Rousseau, ordförande för Salon des Véhicules de Loisirs.

Hur många husbilar som säljs i Sverige finns det inget entydigt svar på, SCB visar med 3 748 det högsta antalet, därefter kommer HRF med 3 070 och lägst antal redovisar Vroom med 2 670. Klickar du dig vidare till artikeln om septembers statistik hittar du även tio-i-topp-listan bland husbilsfabrikaten.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


50 + = 56