Vattenskoter kräver förarbevis 1 maj

Annons:

Gillar du att köra vattenskoter på campingen behöver du skaffa ett förarbevis för att få köra dessa efter den 1 maj. Förare måste då kunna visa att de genomgått en förarutbildning med godkänt resultat.

Förarbeviset kommer både att finnas i digital form och som ett fysiskt “körkort”. Priset för det digital förarbeviset är 200 kronor och för att få ett tryckt är ytterligare 300. Straffet att köra utan bevis blir böter. Utbildningskostnaden tillkommer.

Kraven för att få ta ett förarbevis är att man är 15 år och utbildningen är både teoretisk och praktisk, innehåller ett prov och tar ungefär två dagar. Efter godkänd utbildning görs ansökan om förarbeviset digitalt på Transportstyrelsens webbplats som utfärdas ett digitalt förarbevis. I mångt och mycket kan kraven jämföras med förarbevisen för moped och snöskoter.

Alla behöver inte gå en ny utbildning för att ta förarbevis, det går också bra att söka på gamla meriter. I korthet innebär det att den som har andra behörigheter på sjön som utfärdats före den 1 maj 2022 kan ansöka om förarbevis för vattenskoter direkt utan att gå någon ny utbildning. Det gäller till och med den 30 april 2023,.

Här hittar du Transportstyrelsens information.

Bildcred: Pixnio

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


27 + = 30