Världspremiär för VW ID.Buzz

Annons:

Nu vet vi det vi väntat på sedan 2017, den eldrivna folkabussen är här. Vi har gått från limegrönt koncept som då visades upp på Detroit Auto Show till färgglatt randigt på första bilderna som Volkswagen har publicerat inför premiären. Nu visades bussen återigen upp i limegrönt medan cargoversionen var mer diskret blå. Kommer den att bli lika folkkär och kultförklarad som Bullin?

Bildcred: Volkswagen

Det är nog många inom branschen som satt och väntade inför världspremiären på både ID.Buzz och ID.Buzz Cargo. Rykten om ID. Buzz California säger att produktionsstarten ska ske 2025, åtminstone om man ska tro vad tyska medier siar om. Det kan ligga något i det eftersom nuvarande California säljer bra och det kommer nya avgaskrav 2025, även om de ser ut att bli försenade till 2026.

Vi börjar med att blicka tillbaka på originalet, den första modellen Volkswagen T1, T för Transporter och 1 för den första versionen. Lägg märke till det enormt stora VW-märket, det finns ett lika stort på nya ID.Buzz.

VW T1. Bildcred Max Pixel

Men när ID.Buzz nu blivit verklighet kan man blicka tillbaka på de andra konceptfordonen som föregått den

Microbus var först ut av dessa. Redan 2001 visades den upp på North American International Auto Show (NAIAS) i Detroit. Den hade mycket gemensamt med Eurovan och var försedd med en då nyutvecklad 3.2 liters V-6:a på 231 hästkrafter.

Bildcred: Wikimedia / Autoviva

Första Bulli-konceptet med eldrift visades upp 2011 på Geneva Motor Show. Den hade en 114 hästkrafters motor, 85 kW, med ett vridmoment på 270 Nm och batteriet var på 40 kWh. Förlagan till den var ett annat konceptfordon som kallades Space Up!.

och BUDD-e konceptet som Car and Driver lät låtsastala kom 2016 när den visades upp i all sin glans på Consumer Electronic Show, CES, i Las Vegas “sade” så här

– Listen, man. I’m really sorry about the lies I told and how I’ve generally been crappy toward you lately. I’ve learned a lot these past few months, and I’ve been thinking about all the great times we had together. I can’t picture us not being friends. So I was hoping that maybe I could be your buddy again.

BUDD-e hade ett rejält litiumjonbatteri på 101 kWh som skulle ge upp till 37 mils räckvidd. Laddning upp till 80 procent skulle ske på 15 minuter och den hade topphastighet på 150. De två elmotorer som drev alla fyra hjulen var också något som lät spännande. Men den blev inte någon ny vän, konceptet hamnade så småningom i papperskorgen.

Bildcred: Wikimedia / Matti Blume

och till slut ID.Buzz konceptet 2017 som även den visades upp på North American International Auto Show (NAIAS) i Detroit.

Bildcred: Volkswagen Commercial Vehicle

Men idag var det dags att få se produktionsresultatet efter tjugo år av konceptfordon.

Även om Volkswagen gärna marknadsför sig som en stark aktör inom elbilssegmentet, BEV, är de inte först. Redan nu finns en campingbil byggd på Mercedes Benz EQV 300 med en räckvidd på 32 mil (WLTP) att beställa från Tonke där leverans utlovas under 2022, något vi skrev om häromdagen. Det är ett uppseendeväckande fabrikatsbyte då de annars bygger sina campingbilar på Volkswagen. Dessutom är intresset inom husbilsvärlden för en buss i den här storleksklassen nog mest att hänföra till nostalgin från Bulli, T1 eller vad man nu väljer att kalla den klassiska folkabussen. ID.Buzz är för liten för att bli ett alternativ som husbil, möjligen fungerar den för vanlife men när (och om) California kommer 2025 kan situationen bli helt annorlunda.

VW California, vars senaste version lanserades 2018, är som de flesta vet en klassiker i husbilsvärlden. Nu ska ID. Buzz axla manteln.

Bildcred: Volkswagen

Intressant är även att VW Multivan vars senaste version lanserades i höstas nu får en nyutvecklad dieselmotor, det kan du läsa om här.

Bildcred: Volkswagen

ID.Buzz är med sin längd på 470 centimeter 20 centimeter kortare än den fossildrivna T7 men har samma hjulbas och den byggs på Volkswagens modulära chassi för elbilar som redan finns på exempelvis ID.3 och ID.4 crossover vilket tyder på att det kommer fler versioner på detta chassi.

Den färgsättning som hittills florerat på de officiella bilderna har nu ersatts av fyra tvåtonslacker och den finns även som enfärgad om man föredrar det. Höjden anges till 198 centimeter.

Motorn på 150 kW, 204 hk, har ett vridmoment på 310 Nm och är placerad i bak och har bakhjulsdrivning. Med den tekniken blir vändradien 11 meter, vilket är ungefär som i en Golf. Redan nu aviseras dock en fyrhjulsdriven version. Räckvidden uppges till 500 kilometer om man väljer det största batteripaketet på 77 kWh och med DC-snabbladdning upp till 170 kW kan batteriet laddas från 5 till 80 procent på 30 minuter. En värmepump som finns som tillval använder värmen som avges av de elektriska komponenterna för att värma upp kupén på vintern vilket gör mer energi tillgänglig för maximal räckvidd.

Accelerationen på den två ton tunga bilen uppges för 0-100 ligga på åtta sekunder och toppfarten som begränsas elektriskt är 145 km/t.

Traditionella växelreglage saknas, körriktningen manövreras via ett rattreglage som föraren vänder framåt för körning och bakåt för backning. Det finns en flyttbar och avtagbar mittkonsol som tillval.

Presentationsfilmen bygger mest på känslor och tradition från Bulli och den premiärvisades i Hamburgs ikoniska kvarter för Bullin. En detalj var att laddningen är helt automatiserad, det krävs ingen app, och det går att använda bilbatteriet för reverserad laddning så att bilens batteri kan användas som strömkälla.

ID. Buzz är Volkswagens första modellserie med en inredning helt utan animaliska material. Sätesklädseln tillverkas av återanvända PET-flaskor istället för läder och även taket och golvmattorna har PET-flaskor som materialbas.

Instrumentpanelen på ID. Buzz kombinerar en digital instrumentpanel på 5,3 tum med en centralt placerad tiotumsskärm för infotainmentsystemet men det finns en tolvtummare med navigation som tillval. Skärmarna är inte infällda utan “svävar” framför själva instrumentpanelen. Under infotainmentskärmen finns digitala reglage i form av ikoner och digitala skjutreglage för bland annat klimatkontrollen och ID.Buzz får mjukvaruuppdateringar över nätet samt byter information med sina märkeskompisar på vägen. Det finns gott om USB-C-uttag, åtta stycken, och den som väljer regnsensor får ett nionde uttag uppe i innerbackspegeln för att koppla in en dashcam.

ID.Buzz Cargo, som är transportversionen, kan lasta cirka 650 kilo plus taklast på 100 kilo. Det går att välja till en extra skjutdörr på vänstra sidan samt dubbeldörrar bak istället för vanlig baklucka. Maximal lastvolym för bussen uppges till 1 121 liter med alla stolsrader uppe, eller 2 205 liter med andra stolsraden fälld.

I höst kommer de att stå i försäljningshallarna men den ska gå att beställa redan i maj.

Bildcred huvudbild: Volkswagen Commercial Vehicles

Dela gärna!

Annons:

1 Trackback / Pingback

  1. Tyska folkabussträffen inställd – Rolling Homes Webbtidning

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


2 + 7 =