Världens äldsta husbil till salu

Annons:

Känner du för att äga en unik husbil har du chansen nu när det som påstås vara världens äldsta husbil är till salu. Det lär inte finnas någon mer eftersom den specialbyggdes till familjen Bentall och auktionen äger rum i Storbritannien den 10 september på auktionshuset Bonham. Utgångspriset på £20,000 känns faktiskt måttligt men förväntas stiga men inte mer än till £30,000.

Chassit är från en T-Ford från 1914 och strax innan första världskriget fick karosseriverkstaden Baico uppdraget att förvandla T-Forden till en husbil.

Det går inte att ta miste på att det är engelsmän inblandade. Förarsätet är närmast en justerbar Chesterfieldsoffa, här gäller läder, mässing och riktigt trä.

Den bensindrivna motorn på 2,9 liter ger hela 20 hästkrafter och har en mycket stilren design. Snyggt är även hyllan för reservstiften.

På 1970-talet genomgick husbilen en renovering som tog Leo Smith och Robin Tanner fyra år efter att husbilen troligen närmast glömts bort tiotalet år efter det den blev tillverkad. I varje fall finns inga uppgifter om vad som hände med bilen innan 1970-talet anlände och den återupptäcktes i Shepperton med förvånansvärt välbevarad kaross.

Inuti den charmiga husbilen är det ordentlig ståhöjd och planlösningen får vi beskriva som öppen.

Den fönsterförsedda pardörren gör det lätt att komma in men framför allt är det en charmig detalj.

1976 var den klar för att delta i HCVC London-Brighton Run där den fick pris. 1986 fick allmänheten återigen chans att se den på Camping, Caravan and Holiday Show. på Earls Court och sedan har den visats upp vid fler tillfällen.

Till den bruna inredningen passar ett grönt sammetsdraperi för att skärma av det stora fönsterpartiet vid förarplatsen när man drar sig till kojs och självklart är gardinerna av samma tyg. Värmen sköts med en vedspis som samtidigt tjänar som spis. När mörkret faller blir det extra mysigt när oljelamporna tänds.

Det behöver nog inte tilläggas att en del vi är vana vid från dagens husbilar ännu inte blivit standard på 20-talet. Sådant som kylskåp och toalett men vem kan idag skryta med brevlåda i sin husbil?

Det rundade taket gör linjespelet fulländat.

Auktionen hittar du här.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


65 − 56 =