Våren kom den 15:e

Annons:

Vi har redan haft vår i en vecka men det kunde vi inte veta förrän idag. Det beror på att våren räknas som ankommen den första dagen i en sjudagarsperiod med en medeltemperatur över 0 grader. Skulle det vara tidigare än den 15 februari så är det vinter eller kanske till och med höst.

Därför kunde vårens ankomst i hela södra Götaland samt Öland och Gotland inte bestämmas förrän idag. Även i delar av mellersta Götaland samt lokalt även i den norra delen har man nu fått vår. Även för två stationer i sydöstra Svealand har man nu meteorologisk vår. Det rör sig om de två sörmländska stationerna Oxelösund och Landsort.

Uppvärmningen som skett under hela 1900-talet efter det att lilla istiden tog slut i mitten av 1800-talet har inneburit att våren kommit tidigare och från och med i år använder SMHI nya normalkartor för årstidernas ankomst. De gamla kartorna byggde på normalperioden 1961-1990 medan de nya bygger på normalperioden 1991-2020. Dessa kan betraktas på SMHI:s hemsida där även normalkartor för perioderna 1971-2000 samt 1981-2020 tagits fram.

För ett antal stationer i Götaland är det numera helt normalt att man går direkt från meteorologisk höst till meteorologisk vår. I år inträffade detta för elva stationer, däribland Malmö och Lund i Skåne.

Så nu är det dags att damma av campingstolarna, göra rent grillgallret och fylla på diesel i tanken. Premiärturen närmar sig med stormsteg!

Bildcred: Pixabay / Blenda12

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 3 = 5