Vårdagjämningen kom med blandade känslor

Annons:

Vi har väl aldrig upplevt en vårdagjämning som denna. Glädjen över ljusets återkomst överskuggas i år av kriget i Ukraina. Detta tragiska övergrepp på freden i Europa tränger sig alltmer på. Men. Det går ju knappast att undvika att blanda den vanliga euforin över den stundande säsongen med den situation så nära EU:s yttre gräns som vi nu dagligen matas med.

Nu är dagarna längre än nätterna. Visst är det härligt?

Det är nära. Inte längre bort än att jag personligen har jag kört till Ukraina från Sverige. Kört runt och sett detta lands kulturella skatter. Det skrev jag om i ett tidigt skede men det är inte ett primärt ämne att rapportera om kriget i en tidning om husbilar och husvagnar. Det går dock inte att undvika hur länge som helst. Jag körde till Krim från Odessa. Besökte platser som nu omnämns i så omänsklig kontext. Kört till platser som Lviv. Passerat gränsstationer där folk nu i panik försöker nå en fristad. Uppskattningsvis två miljoner flyktingar har redan nu tagit sig till ett Polen som med öppna armar försöker hjälpa dessa människor. Sverige tar också emot dessa flyktingar men det är en rännil av den insats som Polen gör. De är just nu Europas hjältar. Men de har varit godhjärtade förr. Någon som minns brandbilarna de skickade när Sveriges skogar brann?

Jo, jag vet att det är en propagandabild som trots det säger så mycket

Det går dock inte att undvika att nämna de problem kriget medför även för oss som satt och drömde om härliga turer för att möta våren för bara några veckor sedan. Ingen kan ha undgått att bränslepriserna skenat och det går inte enbart att skylla på kriget. Vi har snuddat 30 kronor per liter diesel. Det kan vi stå ut med med de miltal vi genomsnittligt kör med husbilar och husvagnsekipage. Det är värre för transportnäringen, skogsbruket och jordbruket. Prishöjningarna genomsyrar allt. Men de uppgivna 350 mil vi i snitt kör med en husbil per år slår inte med mer än några få tusenlappar för hela säsongen om vi lämnar sifferexercisen därhän. Det är ingenting mot det som händer i Ukraina. Lika illa blir det om Adblue blir en bristvara. Insatsvarorna till den kommer från just Ryssland och Ukraina. Flera fabriker som förser oss med Adblue har tvingats stänga eller i varje fall kraftigt begränsa produktionen på grund av skenande råvarupriser, inte minst på naturgas som är väsentlig för att framställa urea. Urea är det viktigaste ämnet när Adblue framställs. Utan Adblue är det många dieseldrivna bilar som stannar. Både lastbilar i transportsektorn och de nyaste husbilarna.

Beachy marknadsförs som en livsstil. Det ligger mycket i det.

Bodelsfabrikanterna kämpade för att få upp produktionen för att matcha efterfrågan. De har de senaste två åren kämpat för att kunna hålla produktionen igång när myndigheterna infört restriktioner i spåren av corona. De har klarat det men sedan kom halvledarkrisen. Även där är vi beroende av gasleveranser från Ukraina. Inte lär situationen underlättas av kriget. Och nog går det att få kabelhärvor från annat håll än Ukraina, åtminstone på sikt, men att det blivit ett akut problem är ingen hemlighet.

Basfordon har blivit en bristvara, det rapporterade bobilverden.no om så sent som igår. De har pratat med en bodelsfabrikant som nu är nere på tjugo procent av sin kapacitet eftersom de inte har några basfordon att bygga husbilarna på. Vi har sagt tidigare att du som ska ha en ny husbil den här säsongen ska bege dig till din handlare och välja bland det som faktiskt finns. Leveranstiderna för beställningar är ofta nog redan inne på 2023. Nog kan vi stå ut med det med hänsyn till situationen i Ukraina. Men varningarna har funnits där en tid. Vi och andra i branschen har varnat. Det är knappast något som slår sönder våra drömmar om en härlig säsong. Något enstaka tusental färre nya husbilar på vägarna lär inte ändra på detta. Sådant kan sväljas av delningstjänster som Camptoo.

First Camp i Strömstad lockar med denna häftiga bild. Har du varit där?

Andra tidningar har rapporterat om brist på kapacitet på campingar och ställplatser och uppmanat att boka i förväg. Inte så lätt på ställplatser där de flesta bara har drop-in men på campingarna bör man vara ute i tid under högsäsongen. Vill du till en viss plats och är styrd av en viss ledighet bör du boka redan nu.

Ändå har vi nu dagar som är längre än nätterna. Och vi går mot den tid då 98 procent av alla människor samtidigt har dagsljus. Visste du att det fanns en sådan dag?

Att blicka framåt är något som är mänsklighetens bästa egenskap. Att kunna föreställa sig det som ännu inte hänt. Att kriget i Ukraina tar slut och för varje dag som går kommer krigsslutet närmare. Vi får hoppas att det inte sker till priset av mer omänskligt lidande. Och att en spade får kallas en spade även i Ryssland. Mycket skulle ju bli så mycket enklare då. Men ordens makt är stor och inte alltid lika lätt att avslöja som just i detta fall.

Läste du vår artikel om den här häftiga campingen i övre Donau Tyskland?

Kanske skulle vi ge varandra en kram en dag som denna. I synnerhet någon vi ännu inte känner. Som exempelvis någon från Ukraina. Trots att Alla hjärtans dag i år redan har varit.

Bildcred: Flickr / AnnaKika

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 6 = 7