VÅRA LANDSKAP – SKÅNE

Annons:

Skåne finns för att visa resten av Sverige hur kontinenten ser ut lär någon vis man ha sagt. Nog ligger det en del i det. Som en del av det stordanska riket har Skåne onekligen en annan karaktär än de landskap som befinner sig längre norrut. Inte ens Halland och Blekinge kan tävla med Skånes karaktär trots att även de ingick i Skåneland. Mer om historian kan du läsa i avsnittet om Blekinge.

Talar man om den skånska naturen är sinnebilden närmast oändliga böljande åkrar, gula väldoftande rapsfält och snedblåsta pilar. Riktigt så ser inte allt ut i verkligheten, naturen är mer varierad än de som inte åkt runt där känner till. I norr finns kullarna vid Brösarps backar där bokskogen gör sig påmind, en typ av skog du inte ser annat än i Skåne. Forsakars häftiga bokskogar och vattenfall blev inspelningsplatsen för den legendariska filmen Äppelkriget och söderut har Österlen med sina äppelodlingar en given publik under blomningen. Söderåsen är ordentligt kuperad och genomkorsas av fantastiska vägar. Man ska nog även nämna nationalparken Stenshuvud redan nu. Men utöver dessa exempel på avvikelserna från sinnebildens fält finns förstås även åkrarna med kanske världens bästa jordmån. Trots allt är cirka 70 procent av Skåne åkermark.

Bildcred: Wikipedia / Daniel Schwen

Vi tänkte ta dig med på en härlig resa runt Skåne med början i nordöst där Ivösjöns frodiga grönska får utgöra startpunkten. Där passerar man åsarna i norr som går vid delningen mellan de skandinaviska och kontinentala tektonitplattorna och Skåne hör, till skillnad från övriga Sverige, till kontinentalplattan. Och visst, man kommer in i en annan värld så det där uttrycket som inledde artikeln är inte så fel ändå.

Genom den frodiga grönskan börjar vi med att styra in mot en överraskande inländsk skärgård. Där infinner sig en känsla av mangroverträsk med trädkronor som böjer sig över våra huvuden under ett intensivt fågelkvitter när vi paddlar på Holjeån. Ivösjöns magik är kanske inte det första som dyker upp i sinnet när man tänker på Skåne. Men Skånes största och djupaste sjö, Ivösjön, strax norr om Kristianstad ligger inbäddad i ett fantastiskt landskap. Visste du till exempel att den räknas ha Sveriges artrikaste fiskbestånd och att sjön även har Skånes största ö som nås med gratis linjefärja? Där ligger dessutom en härlig camping som man inte bör missa och varför inte köra ön runt, en tur på cirka fyra mil. Men den fantastiska naturen runt Ivösjön är inte något helt nytt. För 85 miljoner år sedan växte en blomma här och den räknas som den äldsta kompletta fossilerade blomma någon någonsin hittat. Dessutom är området runt Ivösjön är ett av de fossilrikaste i världen med skelettfynd från bland annat dinosaurier. Känner du för att hitta ett eget fossil kan du delta i fossiljakt för det går att boka in sig på en sådan hos Havsdrakarnas Hus i Bromölla, Skånes eget fossilmuseum. Mer näraliggande i tid är Bäckaskog slott med anor från 1200-talet, ett trevligt besöksmål med kunglig touch.

Bildcred: Bäckaskog slott

Härifrån är det inte långt till Brösarps backar med sin böljande natur och fantastiska scenerier där man gärna kör en omväg. Men innan vi når Österlen måste man stanna till i Forsakar vid Linderödsåsens östra sluttning. Den omtalade bokskogen hittar man i omgivningarna runt Degeberga där delar av filmen Äppelkriget spelats in och det tio meter höga vattenfallet finns. Njut av en promenad från den nedre parkeringen, i synnerhet om du är här på våren när vitsipporna blommar och bokskogen står i sin skiraste grönska. En härligare skogspromenad är svår att tänka sig.

Bilcred: Skånska Järnvägar / Facebook

Sedan 1971 tuffar ångtågen fram på Sveriges vackraste järnväg mellan Brösarp och S:t Olof på Österlen. Det är ett härligt sätt att uppleva Brösarps backar, Hanöbuktens klarblåa vatten och de djupa bokskogarna! Tåglinjen drivs av museiföreningen Skånska Järnvägar som bevarar och utvecklar museijärnvägen på Österlen som förflyttar oss till en tidsperiod då man reste på träbänkar, stinsen var kung i samhället och lokföraren alla barns idol. Jo, det är inte bara en resa i rum, det är även en resa i tid och något man inte bör missa.

De slingrande vägarna jag valt att köra på runt Brösarps backar blir allt smalare och än mer slingrande. På sina håll dyker mötesskyltar upp. Det är härligt inspirerande att fara runt på sådana här vägar även om det blir trångt vid möten och att det, som områdets namn antyder, är backigt. De största ekipagen ska undvika det här området men kanske har ni tagit med cyklarna?

Bildcred: Christinehofs ekopark

Christinehofs ekopark blir ett naturligt stopp, ett mycket speciellt område vid Österlen där den ursprungliga skånska våtmarken har återskapats. Här kan du parkera, titta på 1700-talsslottet Christinehof och fortsätta ut i Borstakärrs myllrande våtmarker, kulturbygden från alunbrukets storhetstid och Verkeåns forsar. Det är ett strövområde som kräver mycket tid om du vill se det ordentligt men bara ett besök på slottet är intressant nog. Få känner till näraliggande vattenfallet Hallamölla som ligger väster om Kivik där det även finns en gammal kvarn.

Det är dags att styra mot Österlens kanske mest kända ort, Kivik. Här börjar vi med Kiviksgraven, eller Kungagraven, en cirka 3 300 år gammal gravplats från bronsåldern, som under historisk tid både delvis förstörts, plundrats och restaurerats. Idag mäter graven ungefär 75 meter i diameter och har en höjd av 3,5 meter och den antas vara en av Skandinaviens största gravar från den äldre bronsåldern. Bredarör, som graven kallas i folkmun, är mest känd för sina hällbilder som antyder kontakt med handelsresande från den tidens högkulturer i Medelhavet.

Mer känd är nog anrika Kiviks marknad även om Skåne har betydligt fler marknader. Stämmer inte tiden för den i Kivik finns trevliga alternativ hela sommaren igenom. Det här området är äppelträdens rike där ett besök på det prisbelönta musteriet står på agendan. Kommer man på våren när äppelträden står i full blom är det en upplevelse som inte går att jämföra med enstaka träd.

Ulrika Wistrand, kommunikationschef Kiviks Musteri
Mobil: 0702-88 63 29
E-mail: ulrika.wistrand@kiviksmusteri.se

Familjeföretaget Kiviks musteri startades redan 1888 och nu, drygt 130 år senare, är det kvar på samma ställe och har blivit ett begrepp. Flankerat av Hanöbuktens blå vatten på den ena sidan och Stenshuvuds Nationalpark på den andra är det en naturupplevelse av klass. Företaget passion för hantverk och fem generationers samlade erfarenhet ger numer årligen tusen ton äpplen. Hur många blommor det innebär ger ett visst perspektiv. Här finns möjlighet att åka skrinda genom odlingarna, ett måste under blomningen, och naturligtvis erbjuds äppelkunskap och provsmakningar. Att naturen visar sig från sin bästa sida nämner vi en gång till.

Bildcred: National parks of Sweden

Odlingarna gränsar till Stenshuvuds nationalpark vilket får bli nästa stopp. Som du märker får man inte stressa under en sådan här rundtur men under en semester räknas upplevelserna, inte milen.

Nationalparken är speciell med sina sandhedar och betesmarker men inte minst sin bitvis dramatiska kust. Norra Stenshuvuds topp i norra delen tronar 96 meter över havet och utgör den högsta av de tre utkiksplatserna i parken där man kan blicka ut över Östersjökusten ända upp till Blekinge. Du hittar även en förtrollande vacker alsumpskog i fuktig kärrmiljö, tät avenbokskog där vidkroniga bokar och ekar minner om en tid då bönderna höll betesdjur i området. Ängar och hedar avlöser varandra och i söder finns den mjuka sandstranden, Sandheden. Har du tur kan du få höra sommargyllingen flöjta eller se morkullans skygga flykt i skogen. Hasselmus och lövgroda är sällsynta men fullt möjliga gäster i området. Nej, det är inte läge att missa nationalparken.

Bildcred: Wikipedia / Jorchr

Parken och omgivningarna är dessutom fyllda med fornminnen, vid ljungheden finns en hällkista som är 4000 år gammal och en stenåldersboplats tros ha legat vid sandhedens nordöstra del. Resterna av en 1 500 år gammal fornborgsmur löper runt södra toppen och det finns även gott om gravhögar från bronsåldern på södra Österlen så tidigt som från yngre stenåldern, 6 000 år tillbaka i tiden. Ramshög är värd att nämnas speciellt och är daterad till cirka 2 600 före Kristus, samtida med den egyptiska storhetsperioden. Det hann skåningarna skapa under den period på cirka 10 000 år som dittills hunnit gått efter det att inlandsisen drog sig tillbaka från Skåne.

Du ska inte heller missa Haväng som är norra delen av Stenshuvud. Tillsammans med Vitemölla strandbackar kallas området  ibland för Skandinaviens Provence. Området är känt för sina vita sandstränder men även för gamla fornlämningar som exempelvis Havängsdösen som är mer än 5 500 år gammal. Området är så pass speciellt att Carl von Linné och Prins Eugen menar att det är ett av Sveriges vackraste platser.

Bildcred: Wikidata / David Xen

I sammanhanget kanske det inte låter så lockande att besöka ett skjutfält men Ravlundafältet ska man inte missa av många anledningar med sinmix  av hedmark, bokskog och många gamla pansarfordon. Kolla på Försvarets hemsida så det inte pågår någon övning, annars är det fritt fram att ströva runt i området.

Bildcred: Wikimedia / Jorchr

Vet du om att Skåne även ståtar med ett kannibalmuseum? Det ligger i Önneköp och ger en oförglömlig resa till de mest otillgängliga platser runt om i vår vida värld. Det är Arnold Äventyraren som tar dig med till Afrikas och Sydamerikas djungler och till Söderhavets vidsträkta värld. Han kan på ett oförglömligt sätt bekanta dig med avlägsna kannibalstammar och pygméfolk. Är du mer intresserad av häxor så beger du dig till Häxans hus i Henset, en liten by i Hörby kommun, där du får reda på allt som en häxa bör känna till. Möjligen lockar Prästens badkar ännu mer? Det hittar du strax söder om Viks fiskeläge och är en märklig sandvulkanisk cirkelformad formation. Det finns runt hundra motsvarande men inget annat som är synligt över vattenytan. Eller så tar du dig till Kjugekull för att klättra bland de stora klippblocken, bouldering kallas det. Det går även att prova på med en instruktör ifall du råkar vara lite ovan, men då måste du boka det i förväg.

Bildcred: Kjugekull Bouldering

Vi drar vidare söderut mellan skånelängor, vitkalkade korsvirkeshus och de vita kyrkorna som är typiska för Skåne, de med den speciella typen av trappstegstorn som du i Sverige bara ser i Skåne. Att de även finns i Danmark är inte helt oväntat. På de otaliga caféerna och gästgiverierna stannar jag till då och då för en uppiggande kopp kaffe. Det är inte överallt som man hittar Skånes nationalkaka, spettekakan, men när den hittas så skall den naturligtvis avsmakas. Annars finns alltifrån enklare smörgåsar till överdådiga middagar för den som vill smörja kråset. Men oavsett vilket så möts man av en gemytlig skånsk känsla i omisskänlig skånsk miljö.

Jag svänger av mot en speciell skånegård, Glimmebodagården. Museet är intressant men det som fastnat i minnet är den gamla byggnaden. Inte en  vinkel är rät och väggarna har satt sig ordentligt. Skansens hus bleknar definitivt i jämförelse.

Bildcred: Pelle Kjörling

En badstrand är aldrig fel på sommaren och en av Sveriges bästa, Sandhammaren i Löderup på Österlen, har flera gånger utsetts till Sveriges bästa strand med sin vita och ­fin­korniga sand. Men det finns fler, på Skånes västra sida vid Skanör och Falsterbo hittas kilometerlånga stränder som passar bra för barnfamiljer eftersom de är extra långgrunda. En mer udda badplats är Dalby Stenbrott som inte så många utomsocknes känner till och där dykfantaster finner sitt lystmäte. Det är en unik badplats i ett gammalt stenbrott. Du ska inte heller missa alla gårdsbutiker som ligger tätt I Sveriges Provence och Skåne har till och med en egen vinväg som slingar sig fram mellan ett 20-tal vingårdar. Adresserna hittar du på https://vinvagen.se/karta-ving%C3%A5rdar-5849619

Jag tar mig till Kronovalls slott utanför Tomelilla för ett trevligt stopp. Här kan man delta i guidade vinturer där man även får besöka slottets gamla källare och vill man kan man kosta på sig en fantastisk middag med, förstås, lämpliga viner. Annars är det trevligt nog att vandra runt i den enorma slottsparken bland anrika byggnader och fina planteringar.

Bildcred: Wikimedia / Jorchr

Hela sträckan efter Österlen ska följas så nära kusten som möjligt. I en förvisso äldre YouGov-undersökning menas att Österlens kustväg mellan Brösarp och Ystad är svenskarnas populäraste vägsträcka. Att vägsträckan är fantastisk har du redan förstått och när man ändå anländer till Ystad ska förstås staden besökas, även den har mycket att erbjuda. En kuststräcka på vägen dit som många missar är den i Skånes sydöstra hörn. Inte heller bör man missa Smygehuk, Sveriges sydligaste punkt.

Föga förvånande kan man njuta av en kopp kaffe på Sveriges sydligaste café eller besöka Sveriges »södraste« butik, som man själva kallar den, och en kalkugn. I närheten finns även Trelleborg och på sådana platser hålls med jämna mellanrum evenemang som Vikingafejden.

Bildcred: Wikimedia / David Castor

Är du en motornörd finns det en intressant bok, en skånsk roadmovie ackompanjerad av raps, pilalléer och motorljud i en blandning som bara Skåne kan erbjuda. Den handlar om familjer som i generationer haft verktyg i sina oljiga nävar och lyfter fram skönheten i ting som en solblekt verkstadsskylt. Det är gamla mackar och verkstäder, somligt övergivet, annat helt nyfixat. Boken passar både att bläddra i med mängder av intressanta bilder och tips på platser eller för den som så vill läsa från pärm till pärm. På Väg utges av Kira Förlag och har nummer ISBN 9789187875380. Och är du en motornörd får du ju inte missa Saxtorp och de legendariska tävlingsvägarna.

Bildcred: Wikimedia / Jorchr

Nästan längst i söder finns även Ales Stenar från cirka 600 e.Kr. Skeppssättningen är 67 meter lång, 19 meter bred och består av 59 stenblock som vardera väger runt fem ton. Utsikten är mäktig på den 32 meter höga platån men platsen är inte helt intakt. På 1950-talet användes bulldozers i restaureringsarbetet och innan dess, 1916, restes de omkullfallna stenblocken som man trodde de hade stått. Trodde. Sammantaget har dessa händelser gjort det omöjligt att korrekt restaurera monumentet men platsen monumentala känsla finns obrutet kvar. Dessutom finns trevliga hamnkvarter som förhöjer trivseln.

På vägen ut mot Skanör-Falsterbo ligger en rekonstruerad vkingaby, Foteviken. Varje år arrangeras där en traditionell vikingamarknad veckan efter midsommar. Husen är också inredda på ett genuint vis som visar upp hur man levde på vikingatiden. Mer allmänna vikingamarknader hålls ofta vid olika slott och som tidigare nämnts Vikingafejden i Trelleborg.

Bildcred: Wikimedia / Jonn Leffmann

Det finns ingen omedelbar anledning att köra in mot Malmö så jag kör norrut mot Sjöbo. Här finns fantastiska vägar i ett antal som är svårt att kvantifiera. Jag tror faktisk inte att det spelar någon avgörande roll vilka vägar som väljs för merparten av de vackra små vägarna slingrar sig fram genom bokalléer mellan små samhällen. Här tar man det lugnt och njuter i fulla drag av de härliga vägarna på väg mot Lund. För strax utanför Lund finns något helt unikt i Sverige. En tidstypisk nybyggd hansastad, Jakriborg.

Bildcred: Pelle Kjörling

1999 rynkade arkitekterna på näsan när inflyttningen startade. Nu är det andra tongångar om än inte bland de modernistiska arkitekterna. För Jakriborg är mycket speciellt, här går man runt i gränderna och iakttar invånarnas påtande i rabatterna eller kanske sitter på caféet på stora torget och bara njuter. Ett djärvt projekt som visar att många är villiga att byta fyrkantiga bostadskomplex mot det kanske något mindre praktiska men väldigt charmiga. Det är svårt att beskriva den unika miljön och vill man passa på att besöka Lund så är det bara en mil dit. Det kan det vara värt för även här hittar du en spännande och relativt oförstörd småstadscharm. Redan år 1060 inrättades Lunds stift, som 1104-1152 var ärkestift för de nordiska rikena och dessutom 1164-1531 överordnat ärkestiftet i Uppsala. Därigenom kom Lund  att fungera som kulturellt centrum fram till reformationen för både Danmark och Sverige. De täta relationerna med Hansan bidrog också till det ekonomiska uppsvinget som varade fram till slutet av 1500-talet.

Bildcred: Sveriges Nationalparker

Nu är målet Söderåsens nationalpark som visar upp ytterligare en unik typ av skånsk natur. En av de mest kända platserna där är sprickdalen Skäralid med upp till 90 meter djupa raviner.  Högsta punkten Kopparhatten ståtar med en höjd av 212 meter men även Hjortsprånget och Lierna är intressanta. Det här skogslandskapet får i stort sett sköta sig själv och eftersom ingen röjer döda träd så har den unika insektsfloran börjat återskapas. Jag  tar en promenad i det fascinerande landskapet på de iordningsställda stigarna, slår mig ner på en av parkbänkarna och njuter av mitt medhavda lunchpaket.

Utanför Hässleholm finns den 20 000 kvadratmeter stora Tykarpsgrottan, en nedlagd gruva där det bröts kalksten. Kalkbrytningen började redan på 1100-talet men upphörde 1888. Den häftiga miljön har använts i flera filmer, bland dessa som ölkällaren i Mattisborgen i filmen om Ronja Rövardotter. Här bör man unna sig en guidad tur.

Bildcred: Sofiero Slott

I Skånes nordvästra hörn, runt Helsingborg, hittar du Sofiero Slott. Även om vi i den här artikeln inte tagit upp Skånes alla slott hör Sofiero till de givna målen. Den fantastiska trädgården är vacker oavsett årstid men har man möjlighet att se den under rhododendron-blomningen är det något som man inte ska missa.

Ett beredsskapsmuseum finns också i faggorna. Museet, som invigdes 1997, är det enda i sitt slag där en försvarsanläggning som varit i bruk och är Sveriges enda museum i en underjordisk försvarsanläggning från andra världskriget.

Men från underjorden flyttar vi oss till Hovs Hallar på Bjärehalvön som betraktas som en av Skånes vackraste platser. Väldiga stenformationer möter havet i ett dramatiskt landskap. Vill du se vackra solnedgångar är det här rätt plats.

Bildcred: Wikimedia / MagnusL3D

Nu är det dags att avsluta resan i Kullaberg och där speciellt Arild som fått hög ranking av resemagasinet Travel and Leisure som utsett den till en hedrande femtondeplats av 25 i deras lista på ”25 secret European villages”. I den vackra omgivningen finns även en vingård. Annars är Kullaberg en plats för vandring och varför inte besöka Kullens fyr där man kan lära sig mer om områdets historia och natur.

Trots att det är en lång text om ett landskap finns det mycket som inte är nämnt. Knappast ett enda slott är med, och det kan tyckas vara en brist som får rättas till i en annan artikel, men nog kan det nämnas att historiskt intressanta Bosjökloster ligger halvvägs mellan Kristianstad och Kullaberg. Det vackra vita slottet Bosjökloster ligger naturskönt vid Ringsjön och då avstånden är korta bara ett stenkast bort från Kullaberg. Men allt är beroende på egna intressen och den här artikeln får trots längden bara ses som ett smakprov på allt som finns att uppleva i Sveriges sydligaste landskap.

Bildcred: Bosjökloster

Varför inte passa på att uppleva ett vårfagert Skåne där våren kommer tidigt!

Dela gärna!

Annons:

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Besöksrekord i Trelleborg – Rolling Homes Webbtidning
  2. Våren kom den 15:e – Rolling Homes Webbtidning
  3. Konstrundan i Skåne bjuder in i påsk – Rolling Homes Webbtidning

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


25 + = 26