Var tjugonde husvagn och husbil har brister i gasolutrustningen

Annons:

Statistik från Bilprovningen visar att andelen husvagnar och husbilar som genomgick en gasolkontroll under 2021 uppgick till 41 procent baserat på drygt 19 000 besiktigade husvagnar och husbilar.

-Fokus för vårt hållbarhetsarbete är säkra fordon. Att kontrollera gasolutrustningen med tanke på konsekvenserna av ett eventuellt läckage är A och O, oavsett om det sker hos oss eller i samband med service. I värsta fall skulle gasen kunna antändas och orsaka skador eller dödsfall, säger Per-Anders Blommefors, som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Av de kontrollerade fordonen hade 3,7 procent brister, varav majoriteten (82,7 procent) utgjorde läckage i gasolinstallationens täthet, följt av skadade gasolslangar (8,2 procent) och påtagligt skadade gasolapparater samt komponenter (4,6 procent). 

Enligt statistiken var andelen husvagnar med brister större än andelen husbilar (4,8 jämfört med 2,5 procent). Högst andel fordon med brister hade Skåne län med 7 procent och lägst Hallands län med 1 procent. 

En jämförelse mellan Bilprovningens statistik 2020 och 2021 pekar på ett aningen försämrat utfall i gasolkontrollen. Andelen som fick anmärkningar ökade med en halv procentenhet från 3,2 till 3,7 procent. Bland husvagnar ökade siffran från 4,1 till 4,8 procent och bland husbilar från 2,1 till 2,5 procent.

Tänkvärt är också att de som frivilligt låter besiktiga gasolanläggningen förmodligen är de som bryr sig mest men den frågan besvarar inte Bilprovningens statistik.

Bildcred: Bilprovningen

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 66 = 75