Vallevägen är världens vackraste väg

Annons:

Det är inte någon blygsam slogan som Vallevägen, en del av Kulturväg Skaraborg, håller sig med. Världens vackraste väg förpliktigar men trots det har långt ifrån alla hört talas om den. Och så är det ju det där med hur man definierar en sådan titel. Den tillhör utan tvekan bland det häftigare du kan uppleva i Sverige vilket kan vara ett nog så gott skäl att köra den.

Ska man köra den när den är som allra vackrast ska man bege sig till Skaraborgs omgivningar på våren. Just i den tid när naturen är skirt grön och äppelträden står i blom. En och annan ko kan råma och de röda husen med vita knutar tillför en svensk accent. Upplevelsen är som att se en romantisk film där skådespelarna i sakta mak glider fram, i filmens värld oftast klädda i skirt vita kreationer. Vi är vid västra sluttningen av berget Billingen, från Varnhem till Böja, ute i en riktig svensk kulturbygd. Det är svenskt så det förslår.

Visserligen låter det inte så märkvärdigt när man säger att den bara erbjuder vacker natur utan mäktigheter som utsikt över snötäckta fjälltoppar eller fantastiska vyer över klarblå sjöar. Men även förhållandevis flack natur kan vara underskön.

Det mjukt böljande landskapet låg extra länge under inlandsisens tryck som formade detta mycket speciella landskap. Naturtypen är  till och med så speciell att den fått ett eget och ganska okänt namn, kamelandskap, ett ord som inte följer några uttalsregler utan blir kejmlandskap i talspråket. Jag misstänker att inte heller du hört det ordet tidigare.

Vad är det då som är så speciellt med kamelandskap? Börjar man rabbla sådant som moränryggar och ängar höjer förmodligen ingen på ögonbrynen. Sådant finns på många ställen, likaså om man argumenterar med de otaliga små sjöarna och kärren. Ändå är det oerhört vackert. Kor, får och andra djur följer den lugnt förbipasserande trafiken när de på sluttningarna övervakar att ingen stressar förbi. Det ska man inte göra när skönheten står i fokus, en skönhet som förärats sex naturreservat där det finns allt från kalkkärr med orkidéer till prunkande blomsterängar.

Vägsträckan har även fått en egen förening som drivs av ett trettiotal småföretagare. Det är konstnärer, gårdsbutiker och caféer som genom Föreningen Vallevägen hjälps åt att visa upp Vallebygden och ta hand om de besökare som kommer för att upptäcka området på bästa sätt. De lyckas över all förväntan!

De försöker få dig att stanna till där det är extra vackert och markerar dessa platser med ramar i järn så att det blir lite som ett konstverk, sådana har som bekant allt som oftast ramar. Land Art är det begrepp de använder. Ramarna är dessutom försedda med text som ska ge ytterligare inspiration.

Nu hoppas förstås föreningen Vallevägen att du ska stanna till på något café och njuta av det undersköna landskapet, köpa något i gårdsbutikerna, bläddra igenom deras broschyr och se vad mer som kan intressera dig lite extra. Vill du hellre surfa dig fram går även att hitta information via deras hemsida där det även finns en kartfunktion.

Ett sätt att starta turen är att åka till Varnhem (GPS: N58°23’11”, E13°38’56”) där det finns en utställning som kallas Garaget vid Klosterkyrkans parkering där medlemmar visar upp sitt företagande mera handgripligt med föremål, bild och text.

I broschyren Vallevägen – världens vackraste väg kan du läsa om och hitta till konstnärer, utflyktsmål, boende, hantverk & aktiviteter. Det finns också en vandringskarta och en cykelkarta för området.

Oavsett vad du gillar i den vägen ska du inte missa att köra Vallevägen!

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 1 = 6