Vägarna förfaller i förfärande takt

Annons:

Att vägunderhållet inte är tillräckligt ser alla bilister dagligen och Trafikverkets underhållsplan för perioden fram till 2033 kommer inte att räcka för att inte förfallet ska fortsätta.

Men det gäller mer än bara vägarna. Dagens industri skriver att WSP, ett av världens största teknikkonsultföretag, i en ny rapport varnar för att Sverige måste öka investeringarna kraftig och satsa minst 4 000 miljarder bara för att rädda och förnya landets åldrande infrastruktur inom vägar, järnvägar, el- och vattensystem. Fungerande transporter är själva fundamentet för att Sverige fortsätter vara ett rikt välfärdssamhälle och om inte den grundläggande gemensamma infrastrukturen inte fungerar påverkas hela samhället negativt.

För att tala klarspråk är det mycket oroande. Vår nya omfattande genomgång visar att Sverige under lång tid skjutit nödvändiga underhållsinvesteringar på framtiden och byggt upp en enorm underhållsskuld”, säger Håkan Danielsson, som anser att politiker och andra beslutsfattare så snabbt som möjligt måste ta itu med underhållet och investeringarna i Sveriges infrastruktur.

Trots att stora delar av det svenska vägsystemet byggdes för över 50 år sedan och nu börjar falla för åldersstrecket har vi aldrig lagt så lite pengar (kronor per fordonskilometer) på drift och underhåll som i dag – en ekvationen som i längden inte går ihop, konstaterar Håkan Danielsson.

Ansvaret ligger främst hos politikerna, som nu måste agera. För om inte investeringstakten i infrastrukturen snabbt ökar kraftigt kommer det efterhand att få mycket negativa konsekvenser både för Sveriges ekonomi och för oss medborgare, enligt Håkan Danielsson.

Så här ser enligt WSP anslagen per fordonskilometer ut. Kurvan talar sitt tydliga språk.

Även Trafikverket varnar för sämre vägar vilket P4 Skaraborg gjort ett inslag om

https://sverigesradio.se/artikel/trafikverket-varnar-for-samre-vagar-i-skaraborg?fbclid=iwar2jz0ousnltqftarbhbyyv23e6unugz-tbljoxfzkfrdgfc9xcivhczpr4

Bildcred: Wikimedia / Frankie Fouganthin

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


4 + = 5