Utflyktsvägen, en sträcka för kontemplation

Annons:

Det där med utflykter är något speciellt, i synnerhet för oss med mobilt boende. Vi lägger stressen på hyllan, tar oss fram i lugn och ro och stannar och njuter av det unika som finns efter vägen. Helt klart kan man ta sig fram snabbare än på kurviga Utflyktsvägen, E4:an tar en bråkdel av tiden. Två timmar motorväg och du har kommit lika långt som det kan ta dagar att köra på Utflyktsvägen, men då räknar jag förstås även in alla stopp. Sällan räknar jag mil på samma sätt som upplevelser.

Bildcred: Engsholms slott

Som få andra vägsträckor erbjuder Utflyktsvägen en roadtrip där du verkligen kan njuta av Södermanland och det unikt svenska. På dryga 200 kilometer finns över hundra besöksmål, ett varannan kilometer. Nej, knappast någon tar sig tid att stanna överallt så det är upplagt för en personlig upplevelse där just du gillar mest får stå i fokus.

Trosa. Bildcred: Wikimedia / Holger.Ellgaard

Längs med vägen, som börjar vid Stockholms södra skärgård och slutar vid Bråviken utanför Norrköping, finns lantliga kaféer, gourmetrestauranger, klättring bland trädtoppar och rosendoftande slottsträdgårdar. Du hittar pärlor som charmiga Trosa och härliga gamla Oxelösund med både mysiga hus med utsikt över vattnet och Femöresfortet som var aktivt under kalla kriget. Ändå är E4:an mer tättrafikerad än denna upplevelserika vägsträcka. Märkligt kan man tycka i tider när bränslepriserna är på var mans läpp.

Bildcred: Wikimedia / TS Eriksson

Nu är inte alla upplevelser knutna till Sörgårdsidyller. Vill man exempelvis ha en aktiv cykeltur ordnar Bergs gård sådant och även då kan man njuta av den härliga utsikten över havet som är närvarande mest hela tiden.

Bildcred: Bergs gård
Bildcred: Bergs gård

Känner du för en stund på ett galleri har exempelvis Konstnären Rosamy Cotino aka Mammarosa sin ateljé mellan Nyköping och Jönåker i vackra Kiladalen. Visning efter överenskommelse.

Bildcred: Rosamy Cotino

Självklart finns det många högklassiga restauranger att välja på efter dessa tjugo mil som här på Svärdsklova skärgårdsrestaurang och beroende på årstid kan du även uppleva hur jordbruket sköttes i en svunnen tid.

Bildcred: Svärdsklova skärgårdsrestaurang

Men visst låter det mysigt att njuta lite extra på en skärgårdsrestaurang?

Bildcred: Stendörrens naturreservat

Utflyktsvägen och Föreningen Gröna Kusten är en ekonomisk förening för besöksnäringens entreprenörer i Stockholm, Södermanland och Östergötland. På Utflyktsvägens hemsida finns markerade besöksmål med beskrivningar och adresser.

Utflyktsvägen är namnet på ett område som sträcker sig från Vikbolandet i söder, via Södermland, till södra Stockholm i norr. Du kan följa Utflyktsvägen  från Norrköping-Bråvikslandet genom Kolmården, Oxelösund, Nyköping, Trosa, Flen, Gnesta, Nykvarn till Södertälje.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


17 − = 13