
Kan konceptbilen från karossspecialisten SD Automotive som visades upp på Caravan Salon inleda en ny era med sin teknik för husbilsbyggande? För att väcka nyfikenhet kallar de konceptet Optiintegriert, en ordlek mellan optimerad och integrerad jämfört med plåtisar respektive delintegrerade husbilar. Konceptbilen menas vara en ultralätt optimerad delintegrerad husbil, något som inte funnits tidigare enligt SD Automotive.
Det för de flesta husbilsfantaster okända företaget är inte någon nykomling, de har haft samarbete inom bilindustrin i 38 år.

Det speciella i konstruktionen, som baseras på VW Crafter, ligger i aluminiumkarossen. Ytterst på Nexsd One finns, liksom på en skåpbil, plåt som I det här fallet dock är i aluminium för att spara vikt. Därutöver är stommen till karossen tillverkad av en helt ny lättviktskonstruktion i aluminium som förstärker konstruktionen och fått det suggestiva namnet Spaceframe. För att åskådliggöra konstruktionsskillnaderna mot dagens teknik visade SD Automotive upp tekniken bakom karossen: Självklart kan aluminiumväggarna och ramen formas efter önskemål och aluminiumet ska också vara lätt att återvinna och det som använts i konceptfordonet består av delvis återvunnet material.
Tekniken innebär inte bara att husbilen blir lättare utan även att lastförmågan blir hög. Dessutom hävdar SD Automotive även att säkerheten och reparationsmöjligheterna blir bättre än hos dagens husbilar som använder de konventionella sandwichväggarna.
Den 690 centimeter långa Nexsd One som har en totalvikt på 3,5 ton, har en rekordhög lastvikt på 700 kilo. Till skillnad från plåtisar är väggarna raka över hela fordonsbredden på 203 centimeter vilket ger bättre utrymme för inredningen.

Utöver konstruktionstekniken har konceptbilen en del andra ovanliga lösningar som det uppåt öppningsbara bakpartiet, dörren mäter 117 x 176, en lösning som har vissa likheter med den som i år lanserades på Hymer Venture S men även finns på hybrider mellan husbilar och transportfordon där exempelvis motorcyklar får plats.
VW Crafter har fått behålla sin vanliga förarhytt och sett bakifrån verkar bodelen sömlöst gå över i den med en nyckfull alkovbåge som ger en höjd på 271 centimeter. De typiska designlinjerna i Crafter-förarhytten finns kvar och löper vidare längs karossväggen till entrédörren.

Annars har Nexsd One en planlösning som vi sett på några få sju meter långa husbilar vilket är av mindre intresse då fokuset ligger på den ultralätta konstruktionstekniken. Noterbart är ändå att inredningen har ungdomlig karaktär och att en sittgrupp finns längst bak vilket ger möjlighet att sitta och njuta av utsikten över sjön eller var man nu valt att övernatta om man inte vill sitta i den främre sittgruppen eller utanför i campingstolarna. Sovmöjligheten för fyra personer finns i en nedsänkbar taksäng med måtten 185 x 200 centimeter utöver den bäddbara sittgruppen som ger en bädd på 198 x 200. I mitten av bilen finns köket och badrummet.
Utställningsbilen hade 400Ah-batterier och solpaneler samt en 115 liters färskvattentank.
I en tid när bodelstillverkarna jagar varje kilo är förstås den här konstruktionstekniken intressant. Nu återstår att se om SD Automotive får napp hos någon av de stora fabrikanterna. Det står helt klart att de söker någon form av samarbete.
Det lekfulla bildmaterialet kommer från SD Automotive.
Bli först med att kommentera