Tyskar riktar kritik mot Hövding

Annons:

Cykelhjälmen Hövding som fungerar som en airbag får kritik för dåligt skydd i en tysk test vilket har lett till att Folksam dragit tillbaka sin rekommendation. Testen gick ut på att kontrollera hur väl olika hjälmar skyddar cyklisten i en krock med en bil som höll 40 kilometer i timmen.

Tidigare tester av Hövding har gett den högt betyg och den har lanserats som världens säkraste cykelhjälm. I den här testen hinner inte hjälmen blåsa upp sig och skyddar därför inte.

När Folksam skulle utföra liknande tester ska Hövding ha valt att inte delta, skriver NyTeknik. I Sverige certifieras cykelhjälmar genom tester där kollisionen motsvarar en hastighet på knappt 20 kilometer i timmen. Detta har Hövding klarat och den är alltså CE-märkt.

Hövding börjar reagera först 80 millisekunder in i krockförloppet. Därefter behöver den ytterligare 100 millisekunder för att utvecklas helt. Men i en krock med bil går förloppet ofta snabbare än så uppger Helena Stigson som är forskare på Folksam.

Hövding ställer sig frågande till Folksams slutsats. VD Sofia Svensson påpekar att i Folksams egna tester presterar Hövding lika bra i dag som tidigare år.

Varje år omkommer 15 cyklister i Sverige efter att ha kolliderat med ett motorfordon och fler än tusen skadas varav var femte allvarligt, enligt Folksam.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


43 − 34 =