Tyck till hos EU om 4,25 ton på B-kort

Annons:

Just nu pågår ett samråd på EU-nivå om det nya förslaget till körkortsdirektiv. Där för både privatpersoner och företag tycka till och ju fler som gör det desto bättre.

I grunden handlar ändringarna om att ett B-kort i så fall kommer att gälla för en totalvikt på 4,25 ton men att det inte längre blir tillåtet att dra ett lätt släp. Argumentationen har varit att om det är tillåtet med 4,25 ton om det är uppdelat på dragfordon samt släp borde det vara tillåtet om det bara gäller dragfordonet.

Idag är det tillåtet med 4,25 ton men bara om det är ett nollutsläppsfordon som är avsett för godstransport. Föraren ska ha haft B-körkortet i minst två år och vara minst 21 år. Då beslutet att införa denna regel är nationell skiljer det mellan olika länder i EU/EES. Sverige har valt att inte införa denna regel.

För de som har ett B-körkort utfärdat före 1 juli 1996 och inte fått det återkallat efter det gäller ett undantag som gör att det inte finns någon övre totalvikt om det är en personbil. Husbilar registrerade som personbil klass II omfattas också av undantaget.

Det är alltid de regler som gäller i det land som utfärdat körkortet som gäller inom hela EU/EES. Just när det gäller denna regel har det ändå varit svårt att bevisa på plats så man bör ha med sig en “översättning” av körkortets ABCDE eftersom det inte är helt klart för en utländsk polis som stoppar dig. När Norge fällde svenska förare för olovlig körning hänvisade de till att undantaget inte framgår av körkortet samt att personbil klass II inte är en internationellt godkänd fordonsklass. Men oaktat bevissvårigheterna är det tillåtet att köra det som är tillåtet att köra i Sverige.

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12978-Oversyn-av-korkortsdirektivet_sv

Gå till “samråd”

Gå därefter till enkäten

Dela gärna!

Annons:

1 Trackback / Pingback

  1. Regeringen behöver agera för att möjliggöra för fler lätta lastbilar att köra på el och biogas – Rolling Homes Webbtidning

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 21 = 24