Twitter kan komma att stängas i EU

Annons:

Nya regler kan tvinga fram en stängning av Twitter inom EU redan i sommar. Det beror på att ägaren Elon Musk kan komma att vägra att gå med på EU:s nya krav som han uppfattar som ren censur. Det rapporterar Daily Star.

Orsaken är EU:s “frivilliga” uppförandekod gällande “desinformation” på nätet. Regelverket DSA som träder i kraft i augusti kräver att flera ämnesområden blir kraftigt reglerade och svårdefinierade begrepp som “hat” och “desinformation” får inte förekomma. EU kräver att sådant omedelbart ska raderas om inte kraftiga böter ska utdömas enligt EURACTIV. Striden rör därmed den grundläggande frågan om vem som ska ha rätt att yttra sig i sociala medier och vilka uppgifter som ska raderas.

Därför förbereder sig Elon Musk för att helt upphöra med verksamheten inom EU.

EU-kommissionären Thierry Breton som ansvarar för EU:s beslut twittrar hotfullt om Twitters reaktion:

– Twitter lämnar EU:s frivilliga uppförandekod mot desinformation. Men skyldigheterna kvarstår. Du kan fly men du kan inte gömma dig. Utöver frivilliga åtaganden kommer kampen mot desinformation att bli en laglig skyldighet enligt DSA från och med den 25 augusti. Våra team kommer att vara redo för verkställighet.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


34 − = 28