Trafikverket skärper krav på hastigheten vid upphandling

Annons:

Det går för fort på våra vägar men nu vill Trafikverket som stor aktör vid upphandlingar dra sitt strå till stacken för att bidra till en lugnare trafikrytm med färre hastighetsöverträdelser via sina upphandlingar. I oktober 2021 beslutade Trafikverket därför om en strategi för ett stegvis införande av krav på redovisning av hastighetsefterlevnad i entreprenader: 

– Trafikverket handlar upp entreprenader för cirka 37 miljarder kronor varje år. Det gör oss till en stor aktör, som kan påverka utvecklingen, säger Anna Tunmarker, ansvarig för Trafikverkets arbete med hållbara hastigheter.

Två pilotprojekt ska bidra med erfarenheter och kunskap om hur man i praktiken kan jobba med det redovisade kravet, visa vilken typ av teknik som kan användas, rättsläget för kravet, hur uppföljning kan ske, hur resultat hanteras och hur kostnader påverkas.

– Pilotprojekten är viktiga för att vi på Trafikverket ska få erfarenheter som ska stödja implementeringen av nästa kravnivå, säger Johanna Sundqvist, samordnare för Trafikverkets interna arbete kring färdplanen.

Det redovisade kraven innebär att fordonen behöver ha en teknisk lösning som registrerar hastighetsdata under färd.

Bildcred: Piqsels

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


9 + 1 =