
I ett märkligt uttalande av trafiksäkerhetsdirektör Maria Krafth till Sveriges Radio menar Trafikverket att dåliga vägar inte är något säkerhetsproblem, påverkas den är det snarare i positiv än negativ riktning eftersom den dåliga kvalitén tvingar bilisterna att köra långsammare.
Mot detta reagerar Riksförbundet M Sverige, tidigare Motormännen, kraftigt. De har därför gått ut med ett nytt pressmeddelande om den katastrofala situationen där framför allt vägarna i norra Sverige blir allt sämre och underhållsskulden hela tiden större. Enligt den nationella planen kommer vägarna att vara i sämre skick 2033 än de är idag eftersom pengarna för underhåll helt enkelt inte räcker till för att bibehålla standarden trots höga skatter från bilismen. En starkt bidragande orsak är att bilismens skatter inte används till vägar utan i allt större utsträckning till annat som järnvägen.
För några dagar sedan larmades det dessutom för att underhållet inte ens kommer att bli så omfattande som den nationella planen förutspår eftersom inflationen gräver ur köpkraften även för Trafikverket och de därför ytterligare måste dra ner på underhållet.
Det var heller inte länge sedan M Sverige i en undersökning konstaterade att många svenska vägar inte håller måttet.
– Om vägen är så dålig att folk undviker den eller inte vågar köra i normal hastighet är det klart att olyckorna på en sådan vägsträcka inte ökar. God dag yxskaft. I slutändan slår dock utvecklingen mot möjligheten att resa säkert utanför storstäderna. Vi behöver säkra och framkomliga vägar i hela landet, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, i en kommentar.
Trafikverkets strategi har snarare varit att med automatisk hastighetsövervakning öka övervakningen av de sänkta hastigheterna istället för att se till att alla vägar håller acceptabel standard. Cirka 250 nya fartkameror tillkommer varje år men Trafikverket fick så kraftig kritik när hastigheten i glesbygd, där vägarna har sämst standard, sänktes från 90 till 80 att de fick återgå till 90 på en rad sträckor. Glesbygdsborna som är helt beroende av bil blev kort sagt ursinniga över strategin. I Stockholm vandaliserades nyligen mängder med fartkameror i något som måste betraktas som en samordnad attack och hela innanmäten stals. Yttre påverkan är annars det vanligaste och då och då passerar man kameror vars linser målats över vilket gör kameran obrukbar. Någon trafikpolis ser man numer ytterst sällan men de nya polisbilarna har istället blivit teknikstinna och ska även de med modern och dyr teknik lösa trafiksäkerhetsproblemen. Bland annat klarar tekniken nu även att mäta hastigheten på bilar i motsatt körriktning.
Förbundet skriver vidare att de ”vill se ökad mittseparering av vägnätet och att det förebyggande vägunderhållet ökar snarare än fortsatta hastighetsnedsättningar”.
Bli först med att kommentera