Tjolöholm classic, en bilträff med känsla

Annons:

Det är långt ifrån första gången som Tjolöholm Classic Motor arrangeras även om samarbetet med Vincents utvecklats mer men varje gång är det samma känsla. Man blir förflyttad till minnen och har man som jag några år på nacken går man runt och bara njuter. Eller ska man snarare säga drar sig till minnes.

“Här står en likadan bil som den pappa körde innan jag ens var tonåring” tänker jag och tittar försiktigt in genom rutan. Inredningen är exemplarisk. Undrar om pappas bil någonsin var lika välskött. Kanske ändå inte. Han var ingen slarver men här är allt perfekt och den tidstypiska kudden ligger i baksätet och blomvasen sitter på vindrutan. Så skulle det vara då och så är det på de bilar från femtiotalet som visas upp på Tjolöholm. Det var tidsepoken när jag åkte i pappas normalskötta bil.

Första gången TCM hölls var 1993. Jo, träffen kallas ofta så för den har blivit ett begrepp. Varje år fylls gräsmattorna utanför det mycket speciella slottet men under pandemin var det ett uppehåll, ett ofrivilligt stopp i den annars så regelbundna träffverksamheten. Därför var förväntningarna extra högt ställda på de 1 500 utställda fordonen i år och publiken blev förstås lika nöjda den här gången och dessutom kom solen fram under eftermiddagen.

TCM samlade som vanligt alla möjliga typer av fordon. Här finns motorcyklister och de klassiska mopederna som Compact och Dappe. Här finns lyxåk som Rolls Royce och stora amerikanare från bilismens guldålder. Att dessa lockar publik är lätt att förstå för de är som glänsande konstverk i plåt omgivna av tidstypiskt klädda ägare. Här finns även de vanliga bilarna som folkabubblor, amazoner och duetter. Bara i så mycket bättre skick än de som for omkring på vägarna när jag var ung. Och så finns de riktigt gamla som T-Ford. Bilklubbarna håller kulturen vid liv och vårdar sina klenoder, för att det är ett kulturarv värt att bevara är åtminstone alla besökare ense om. Att evenemanget kryddas med muskelbilar och ett och annat bygge hör till men även en och annan klassisk husvagn syntes.

Med åren så har samarbeten uppstått som med ett bilmuseum i Simrishamn som och visade upp några av deras bilar som tävlat på anrika Le Mans-banan. Även Koenigsegg hör till de som visar upp sig.

I år stod Arvingarna för den musikaliska underhållningen men även de njöt av alla fina bilar.

Bildcred: Tjolöholm / FB / Tommy Holl

Ska man vara riktigt ärlig så är nog de flesta mer nöjda nu än publiken var på de allra första träffarna som mer var att likna vid enklare entusiastevenemang för med åren har det utvecklats till en av de största bil- och motorträffarna i Norden.

Till traditionen hör också att TCM gästas av klassiska flygplan från andra världskriget, bland annat engelska Spitfire och amerikanska Mustang P-41. Det är maskiner som även de renoverats och underhålls av entusiaster och som gjort spektakulära överflygningar över folkhavet.

I år var det dessutom dags för att utveckla samarbetet med Vincents i Varberg ytterligare och de hade satsat på att visa både husvagnar och husbilar i den största montern de någonsin haft på träffen. Första gången de visade upp husvagnar och husbilar var förra gången träffen hölls och i år var det premiär för deras nya fabrikat Hero Camper som lockade många.

För mig som har ett hjärta som klappar för camping kändes det extra roligt. Det var uppenbarligen ett lyckodrag att visa upp denna tuffa vagn som även normalt drar ögonen till sig.

Att bilintresset är enormt står helt klart och det står många värdefulla och unika fordon i lador och garage men det är på TCM du har chans att se dem.

Missade du årets evenemang blir det ett nytt den 21 maj nästa år. Hero Camp hittar du hos Vincents i Varberg.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 31 = 40