
Knarrande snö under fötterna, frostklara nätter och kanske även norrsken. Vintern är en fantastisk årstid med massor av härliga naturupplevelser. Med dagens moderna husbilar och husvagnar finns det ingen anledning att låta bilen eller vagnen gå i ide! I den här artikeln delar vi med oss av lite tips och råd kring vintercamping, så att du kan komma igång och njuta av din husbil eller husvagn året runt.
Vinterbonad eller vinterduglig?
Innan du planerar din campingresa på vintern är det viktigt att säkerställa att din husbil eller husvagn är byggt för camping året runt. Fordonet bör t ex vara konstruerat för att hantera den kondens som kan uppstå inuti. Det är också viktigt att rör, avlopp och toalett sitter på den isolerade sidan av konstruktionen för att undgå frostskador.
Begreppen Vinterbonad eller vinterduglig husbil eller husvagn låter väldigt snarlikt. De flesta tolkar naturligt dessa begrepp som att man kan semestra på vintern utan att behöva frysa. Trots att begreppen låter lika döljer sig viktiga skillnader i definitionen. Läs mer om definitionerna här.
Praktiska tips och utrustning
Det finns många praktiska tips och utrustning som gör att vintercampandet blir både enklare och bekvämare. Har du inte provat att vintercampa tidigare eller kanske bytt fordon sedan sist, testa gärna utrustningen under en helg nära hemmet först. Det är inte kul att stå i minus 20 grader om något inte fungerar som det är tänkt.
Snökedjor: Dessa kostar inte många kronor och gör turen upp för berget betydligt enklare. Öva gärna att sätta på dem en gång där hemma innan du beger sig iväg. Kom ihåg att montera av snökedjorna igen när du kommit upp för backen, de tål inte högre hastigheter. Ett annat alternativ är autosocks som fyller ut lite mindre och inte riskerar att slå i skärmarna.
Snöskyffel: Bra att ha om man skulle köra fast och för att se till att det inte ligger snö upp mot bilen/vagnen.
Värmefläkt: Bra att ha med sig om något skulle gå sönder med den vanliga värmen. Även en smart lösning ifall man behöver torka blöta kläder, blöt utrustning i badrum/dusch, tina upp frusna lås eller ta bort is.
Dubbla gasoltuber och gärna med “duocontrol” som automatiskt slår över till den andra när den första är tom. Kolla även upp var närmsta möjlighet för att fylla på/byta gasol finns.
Grus och salt: Fyll ett par plastdunkar med grus och en med salt och skruva på locket. Enkelt att förvara, rent och smidigt om man behöver använda det.
Stege och/eller snöborste med teleskopskaft för att kunna ta bort snön på taket. Det är viktigt att se till att takventiler och takluckor inte blir igensnöade eftersom det förhindrar säkerhetsventilationen. Kan inte den fuktiga luften inne i bilen/vagnen komma ut bildas också stora mängder kondens på väggar och fönster.
Elektrisk värmefilt: Skönt för dig som vet med dig att du är frusen av dig.
Dörrmatta och borste: Smart att lägga utanför dörren när man borstar av snö från skor och kläder.
Vinter-/termotäcke till förarhytten utvändigt.
Extra hjulklossar eller ett par brädor: Det är inte alltid så lätt att ställa in och justera stödbenen i snö, varför ett par extra hjulklossar eller brädor kan vara bra att ha med sig.
Hink till spillvatten, extra säkringar samt startkablar och bogserlina.
Innan avresa
Innan det är dags för avresa är det också bra att gå igenom husbilen eller husvagnen för att kontrollera följande:
- Kontrollera att batteriet till boningsdelen är fullt uppladdat.
- Kontrollera att glykolblandningen i värmesystemet är korrekt.
- Smörj låscylindrar med lite frostavvisande låsolja.
- Montera skorstensförlängare till värmesystemet (ofta sitter det redan en teleskopvariant monterad).
- Vinterdäck
Efter ankomst
När du kommit fram till platsen och ställt upp din husbil eller husvagn, se löpande till att:
- Ta bort snö från taket. Större mängder snö väger mycket, särskilt om det är tösnö. Ta bort snön med hjälp av en borste eller något annat skonsamt redskap.
- Kontrollera att skorstenen är fri från snö och is.
- Att det inte sitter snö upp mot husbilens/vagnens sidor. Luft ska kunna cirkulera fritt under fordonet.
Innan hemresa
Innan du packar samman och sätter kurs hemåt igen,tänk på att:
- Tappa av allt färskvatten (för att undgå frysskador)
- Tappa av varmvattensbehållaren
- Tappa av vatten i alla slangar, vattenkranar, vattenpumpar.
- Töm avloppstanken och toalettanken
- Ta bort alla frostkänsliga matvaror, rengörings- och hygienartiklar
Fina vinterdestinationer
Oavsett om du är en inbiten skidåkare eller inte så är Sälen ett riktigt bra ställe testa vintercamping på. Det finns mängder av aktiviteter, mysiga restauranger och vackert vinterlandskap. Sälen är också både barn- och hundvänligt i stor mån. Dessutom finns garanterat många andra vintercampare som kan hjälpa till och guida om du känner dig osäker på något. Här kan du läsa mer om hur det är att besöka Sälen med husbil eller husvagn. Det finns även många andra fina vinteröppna campingplatser i vårt avlånga land att välja mellan som vi tipsat om här.
Hyr husbil eller husvagn
Hos Camptoo finner du ett stort och varierande utbud av bl.a. vinterbonade husbilar och husvagnar till uthyrning. De uthyrare som valt att hyra ut sina husbilar och husvagnar på vintern är själva erfarna vintercampare och kan hjälpa och guida dig.
Artikeln skriven av Fredrik Rofors, Camptoo
Bli först med att kommentera