
Visst känner du igen det. En oändlig kö glider i sakta mak om den ens rör sig på motorvägen. Pulsen stiger och blicken faller allt oftare på klockan. Även om man inte har någon tid att passa. Det här är en av de värsta stressmomenten som bilister råkar ut för men ännu värre är det för blåljusfordonen som försöker ta sig förbi kön.
I Tyskland kallas fenomenet för Stau och de kan bli milslånga. Sedan många år har det reglerats hur man ska bete sig i Tyskland och 2020 höjdes böterna för de förare som inte har koll och man kan även bli av med körkortet om man inte är med på noterna. På Autobahn, motorvägen, gäller följande. Den som ligger i vänsterfil håller så långt till vänster som möjligt, de i högerfil så långt till höger som det går. Om motorvägen har fler än två filer gäller att hålla till höger för alla utom de i vänsterfilen. Då bildas ett extra körfält där räddningsfordon kan komma fram för att lösa det problem som orsakat köbildningen.
Även i Sverige finns motsvarande regelverk och på E4 i Stockholm och i vissa tunnlar kan man tillfälligt markera röda kryss på signalskyltarna över vägen vilket gör det förbjudet att köra där. På så sätt skapas ett eget körfält för räddningstjänst, polis och ambulans, så att de snabbare kommer fram till olyckan. På övriga sträckor får man förstå situationen utan röda kryss och bilda en extra fil så att räddningstjänstens fordon kommer fram. Det är alltid det yttersta körfältet, högra eller vänstra, som stängs av och det kan vara rödkryssat från några minuter till över en timme, beroende på händelsen. Sedan något år är metoden permanent.
– Testet har gått över förväntan. Räddningstjänsten fastnar inte i köer på samma sätt och trafikanter verkar förstå att om de inte kör i rödkryssat körfält kan vi röja vägen snabbare, vilket bidrar till att de kommer fram fortare, sade Alexander Nilsson, operativ trafikanalytiker på Trafik Stockholm när testperioden upphörde.
– Vi är mycket tacksamma över att människor gör rätt genom att undvika körfält med röda kryss. Tack vare den förståelsen och delaktigheten kommer vi fram ännu snabbare och kan rädda människoliv – kanske ditt eget eller någon du känner, sade Björn Westerdahl, tf kommunikationschef vid Storstockholms brandförsvar.
Straffet i Sverige för att inte respektera det röda krysset är 3 000 kronor i böter men det kan även bli fråga om indraget körkort.
Bildcred: Trafikverket
Bli först med att kommentera