
Som ingen annanstans utanför Thailand står ett vitt kungligt tempel och glänser som ett magiskt smycke i den jämtländska naturen. Det som glänser är den unika thailändska paviljongen i Ragunda med en spännande historia och upprinnelsen är kunglig.

Det var historiens tillfälligheter som kom att skapa förutsättningarna för det här templet som inte har sin motsvarighet någonstans utanför Thailand och allt börjar med besöket av Thailands kung Chulalongkorn (Rama V) av Siam 1897 i samband med att Oscar II firade 25 år på tronen. Men templet var inget som byggdes till Chulalongkorn ära vid besöket, det skulle dröja exakt hundra år till första spadtaget togs.
“Min resa till Europa är den första bron till modernisering, men att utföra alla praktiska detaljer blir ett arbete för hovet. För mig är det en väg till kunskap och erfarenheter av de Europeiska kungahusen och dess seder.” (Chulalongkorn 1897).

I Thailand är Kungen närmast att betraktas som en Gud och de nästan alltid utsmyckade statyerna står tätt. Det är en självklarhet att ära kungahuset och han står som en symbol för landets historia och kontinuitet. Även om thailändska kungar av hävd är mycket vördade var Chulalongkorn en av de mer älskade, delvis tack vare avskaffandet av slaveriet i Thailand.

Den svensk-norske Kungen Oscar II hade inför den fjärde i en serie nordiska utställningar, detta år den internationella konst- och industriutställningen på Djurgården i Stockholm, skickat en inbjudan till Chulalongkorn. Det var på den här utställningen som rörliga bilder hade premiär i Sverige, aldrig tidigare hade man kunnat se något liknande som Lumières Kinematograf visade och inför premiären hade några korta filmer spelats in och dessa räknas som de första filmer som någonsin spelats in i Sverige. En av dessa visar Chulalongkorns ankomst till utställningen.
Chulalongkorn var pådrivande i arbetet för att utveckla sitt hemland och arbetade aktivt för att ge Thailand en modern infrastruktur, vilket förde honom på resor över hela världen. Men Oscar II ville, utöver Sveriges tekniska utveckling genom utställningen i Stockholm, även visa andra delar av landet. Eftersom den svenska sågverksindustrin intresserade Kung Chulalongkorn föll valet på mellersta Norrland som även bjöd på vacker natur med ljusa sommarnätter och ståtliga älvar.
Sällskapet med Kung Chulalongkorn, hans söner och deras personal på cirka 30 personer åkte med sin egen lustyacht upp till Härnösand och därifrån fortsatte de med ångaren Strömkarlen längs Ångermanälven till Sollefteå. Färden fortsatte sedan med häst och vagn på dammiga vägar till Utanede och ångbåtsbryggan och hela vägen var dekorerad med det bästa som den sommarfagra Ragundadalen kunde åstadkomma. Besöket väckte stor uppmärksamhet och mängder av människor hade kommit långväga ifrån för att se och hylla de exotiska gästerna. Ångbåten Liden backade så ut från Edsets brygga, gjorde sin alltid farliga och välberäknade vändning mitt i det forsande vattnet, och Kung Chulalongkorn fortsatte sin färd längs den vackra älven ner till Sundsvall. Den här resan kom att sätta djupa spår i folksjälen och när den dammiga vägen vid Utanede rustades upp femtio år senare döptes vägen till Kung Chulalongkorns väg.

1992 kom en thailändsk dansgrupp Ragunda och de förvånades över att vägen var uppkallad efter deras kung men de var även fascinerade över den vackra naturen så året därpå bildades Föreningen Chulalongkorns Minne. De föreslog att paviljongen skulle byggas vilket ledde till att bygget påbörjades 1997, exakt hundra år efter Chulalongkorns besök.
Den 75 kvadratmeter stora paviljongen har en invändig takhöjd på sju meter och hela byggnaden med spiran sträcker sig 26 meter upp i luften. En stenmur av jämtländsk kalksten ramar in den vita paviljongen och inne i paviljongen står en bronsstaty av Kung Chulalongkorn.

Bygget finansierades genom insamlingar och sponsorer i både Thailand och Sverige och det blev påkostat. Bara utsmyckningarna gick på tre miljoner, ungefär vad en lyxig villa på bra adress i Stockholm kostade på den tiden och till det ska läggas byggnadskostnaden på sju miljoner. Bhumibol, den dåvarande Thailändske kungen, stod genom sina egna hantverkare för utsmyckningarna som den förgyllda tornspiran, medan byggnaden i övrigt har projekterats av jämtländska företag.
Låt dig förundras över de tillfälligheter som ledde fram till bygget, beundra byggnaderna och trädgården, känn lugnet och paddla en sväng med båtarna i tempeldammen. Något liknande hittar du varken i övriga Sverige eller ens Europa.

GPS: N62° 57’ 22″ E16° 40’ 45″, www.thaipaviljongen.se
Bildcred: Wikimedia / Henrik Sendelbach

Bli först med att kommentera