
Det är inte unikt med konceptfordon, varje år testar tillverkarna sina framtidsidéer för att se hur mässbesökarna reagerar. Några av idéerna kommer snabbt i produktion medan andra faller i glömska. Här är tre konceptlösningar från 2022.

Bürstner Elyseo Gallery 2022
Ta en existerande modell och sätt på ett pop-up-tak och du har skapat en konceptbil. Ungefär så har Bürstner gjort även om det låter för enkelt för at vara sant. Det unika ligger i det här fallet hur det höjbara taket är konstruerat, här viks det inte upp utan höjs så att taket på pop-up-taket blir horisontellt.
Alkovtaket i Lyseo Gallery höjs rakare och är ungefär lika högt i båda ändarna. Kompressorn behöver 90 sekunder för att få upp taket så att Lyseo Gallerys totalhöjd blir hela 3,7 meter. “Travel small, live large”, lyder deras slogan . Övervåningen ger plats för en säng i XXL-format där takhöjden är 110 centimeter vilket ger plats för ett bord med en sittplats och övervåningen nås med en fast trappa.
Inspirationen är hämtad från koncernsyskonet Vision Venture. Lyseo Gallery har även den en takkonstruktion som har luftkamrar som går att trycksätta med hjälp av en kompressor. Man blåser helt enkelt upp taket på motsvarande sätt som de allt populärare förtälten med motsvarande teknik. Vinsten är en smidig husbil med lågt luftmotstånd under färd, precis som vanliga halvintegrerade husbilar, men rymlig som en alkovbil när man stannat för övernattning.
De många luftkamrarna fylls nästan ljudlöst och lufttrycket i kamrarna är låga 0,2 bar. Trycket i kamrarna övervakas kontinuerligt, och skulle det sjunka fylls mer luft på helt automatiskt. Luftkamrarna är konstruerade så att alkoven inte kan kollapsa även om luttrycket snabbt skulle sjunka och ger dessutom bra isolering. Laboratorietester har visat att materialet är både vattentätt och tåligt mot UV-ljus och hela konstruktionen är patentskyddad. Konstruktionen fick priset German Design Award 2022, inte illa för en konceptbil där det ”enda” som hänt är nya kombinationer av existerande tekniker.

Hippie Caviar Hotel, Renaults syn på framtiden
Helelektriska bilar ses i allmänhet som den framtida drifttekniken och när nu Renault presenterar transportbilsserien Trafic EV vill de dra uppmärksamhet till sin nya modellserie. Resultatet blev detta konceptfordon med minimalistisk inredning och takterrass.
Det ovanliga namnet har inte kommit till av en slump. Hippie förknippas av alla till Woodstock-eran med sin obegränsade frihetstörst och brytande av normer och Caviar till något lyxigt, åtminstone om den är rysk. Hotell blir ett naturligt avslut med syftet att det är ett boende på annan ort än hemmavid. Intresset på Caravan Salon i Düsseldorf där modellen visades upp var stort trots att modellen mer får anses vara en konceptstudie utan syfte att komma i produktion den närmaste tiden.
Förutom drivtekniken som baseras på ren batteridrift handlar detta om inredning. Den är uppenbart trendskiftande och har som mål att tilltala en yngre publik inom Vanlife-segmentet. I marknadsföringen trycks det på att det är ett rullande femstjärnigt hotell.
– Hippie Caviar Hotel föddes med en längtan av att fly vardagen, att uppleva naturen med en idyllisk touch och känslan av ett femstjärnigt hotell, skriver Louis Morasse, designchef på Renault LCV.
Trafic EV är en liten transportbil som inte ger så stora möjligheter att inreda den med vad de flesta ser som det nödvändiga i en husbil. Dessutom väger all sådan utrustning och det begränsar förstås räckvidden när basfordonet är eldrivet. Detta löser man med en separat bodelsmodul som vi för enkelhetens skull får kalla släpvagn.
Själva inredningen i husbilen är sparsam och består mest av öppna ytor och en stor TV förutom en rejäl dubbelsäng. Öppnar man bakdörren går det att skapa en uteplats som Renault kallar lounge, delvis inne och delvis ute. Färgsättningen i utställningsexemplaret är djärv och är nog tänkt att i huvudsak tilltala vanlife-gruppen. Även förarplatsen går i samma stil. Den “logistikvagn” som följer med har badrum, dusch och en elektrisk laddningsstation. Nu är inte tanken att den ska dras av husbilen utan ska transporteras på annat sätt till den destination som ägaren önskar. Renault föreställer sig också conciergetjänster med hjälp av en drönare. Nog låter det som ett lyxigt koncept.

Förebilden är husbilen Estafette som lanserades på 1960-talet och av Renault beskrivs som banbrytande och före sin tid. Den tilltalade särskilt de första surfarna och familjer som älskade natur och äventyr. Detaljer som bänksäten vilka kunde omvandlas till våningssängar samt en kokvrå med 2 spisplattor, kylskåp och ett borttagbart bord var den ett bra alternativ innan dagens standard för husbilar hade etablerats. Hippie Caviar Hotel är ett koncept som är tänkt att väcka uppmärksamhet runt kommande eldrivna husbilar men Renault säger sig ha siktet inställt på att utveckla ett utbud av VIP-skåpbilar med fokus på anpassade tjänster. Tanken är med dagens mått mätt extrem. Lite skoj är det ändå att någon vågar ta i på det här sättet.

En tredje konceptbilen som visades upp på Caravan Salon var en husbil med hybridteknik från Knaus Tabbert som har utvecklat tekniken tillsammans med det tyska företaget HWA AG. Det speciella är att bilen kombinerar en wankelmotor med eldrift.
När det gäller tyngre fordon har det visat sig svårt att kombinera enbart batteridrift med en rimlig lastvikt och tillräcklig räckvidd och det finns flera parallella tankar om hur detta ska lösas, inte minst bränsleceller. Hybriddrift ger korta distanser på el men nog för att kunna ta sig runt i miljözoner. Just den här bilen från Knaus uppges kunna köra nio mil med det 300 kilo tunga batteriet på 35 kWh sedan är det dags för laddning via extern ström eller via motorn. Bensinmängden i tanken uppges räcka cirka 60 mil. Om den här tekniklösningen har framtiden för sig återstår att se men att det är en innovativ lösning står helt klart.
Bli först med att kommentera