Tänk på däcktrycket

Annons:

Har du kollat däcktrycket när du börjat använda husbilen eller husvagnen? Tre av fyra förare har dålig koll trots de problem som för lågt lufttryck medför. Det visar 2021 års Däckrazzia, en samverkan mellan flera aktörer, däribland Bilprovningen. Nu går Bilprovningen ut med en kampanj där de räknar med att informera 80 000 kunder.

Var tjugonde förare, 5,7 procent, hade minst ett däck med så lågt lufttryck att det kunde jämföras med punktering eller på gränsen till punktering. Tidigare razzior (från 2018–2020) visar också att andelen bilar med för lågt lufttryck är större när däcken skiftas själv, jämfört med när de skiftas hos en däckverkstad. 

Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen. Läs mer på dackrazzia.se.

Lågt lufttryck ökar bränsleförbrukningen och påverkar köregenskaperna negativt. Även däckslitaget ökar så det finns många skäl att kolla lufttrycket med jämna mellanrum, faktiskt så tätt som en gång i månaden.

Bilprovningens ambition med informationskampanjen är att öka bilisternas vilja att själva regelbundet hålla koll på däcktrycket. Det är en liten insats som bilisterna dessutom har så mycket att vinna på. 

– Tänk dig att du cyklar med dåligt pumpade däck. Bilen påverkas på samma sätt. Den rullar sämre och styrningen samt bromssträckan försämras. Med för lågt tryck ökar också drivmedelsförbrukningen. Med rätt tryck kör du tryggare. Dessutom sparar du pengar och minskar belastningen på klimatet genom mindre slitage och bränslekostnader, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen. 

När du kollar däcktrycket ska du inte glömma reservhjulet, trist om man får punktering och för lite luft i det.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


18 − = 8