Sveriges campingplatser går mot ett nytt rekordår

Annons:

Preliminär statistik visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser i juli ökade med nio procent till drygt sex miljoner jämfört med 2021. Logiintäkterna uppgick under samma period till 913 miljoner kronor, en ökning med 14 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Andelen internationella gäster uppgick till 29 procent.

-Vår bransch har haft många år av rekordtillväxt och med det ökade internationella resandet finns det nu goda chanser att överträffa rekordnivån från 2019 och nå över 17 miljoner gästnätter. Att den norska marknaden är tillbaka på samma nivå som innan pandemin är glädjande och oerhört viktigt för många svenska destinationer, säger Peter Jansson tf VD.

Under perioden januari till och med juli 2022 uppgick antalet gästnätter på Sveriges campingplatser till 11,3 miljoner. Det är en ökning med 12 procent. Logiintäkterna ökade samtidigt med 18,9 procent till 1,7 miljarder SEK.

Under juli valde 44 procent av alla internationella turister i Sverige att bo på campingplats. Totalt har de internationella gästnätterna ökat med 286 procent under året och närmar sig nu nivåerna före pandemin. Den största ökningen kommer från Norge som också är Sveriges viktigaste utlandsmarknad.

Allt fler turister väljer Sverige på semestern och nu investerar branschen för framtiden. En nyligen genomförd undersökning visar att SCR Svensk Campings medlemsföretag planerar för stora investeringar de kommande åren. Utökad boendekapacitet, nya servicebyggnader och ett större aktivitetsutbud är de områden som prioriteras högst. Totalt erbjuder de cirka 310 anläggningarna 7 000 stugor och 50 000 campingtomter.

-Investeringsviljan är fortsatt hög inom SCR. Med fler gäster och inte minst nya gäster höjs kraven och vi ser hur branschen nu investerar för att kunna erbjuda ännu bättre semesterupplevelser för både svenska och internationella målgrupper, säger Peter Jansson tf vd SCR.

Om statistiken
Siffrorna från Tillväxtverket / SCB är preliminära. Den slutliga statistiken för 2022 släpps i april 2023.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


46 + = 48