
Inflation och en långvarigt fallande svensk valutakurs skapar numer problem när man reser utomlands. Den fallande kursen är inget nytt, det är något som pågått i decennier, men tidvis har takten varit hög och så är fallet just nu. Går vi tillbaka till 1982, när kursen var låst, tvingades Sverige devalvera kronan 26 procent men nu när växelkursen är flytande får vi dagliga noteringar om hur kursen står mot såväl USD och euro. Nu är det blivit värre än så. Många utländska växlingskontor och banker växlar överhuvudtaget inte längre in svenska sedlar.
Vår allmänna rekommendation är att alltid ha. en viss mängd kontanter med sig när man påbörjar en utlandsresa, det underlättar om något händer med korttransaktioner men numer med tillägget att det bör vara i respektive lands valuta och eurosedlar är i princip gångbara i alla europeiska länder, även de som inte har euro som officiell valuta.
Även om man lyckas växla sedlarna utomlands är oftast kursen väsentligt sämre än om man växlar i Sverige.
SVT tog igår upp situationen ur ett annat perspektiv, att den danska kronan som knyts till euron i ett valutatekniskt samarbete, är historisk stark. Det är visserligen sant men beror snarare på att den svenska kronan är historiskt svag. Euron närmar sig stadigt en växlingskurs mot euron på tolv kronor vilket tyder på ett svagt förtroende för den svenska valutan och det finns inget i dagsläget som tyder på en snabb förändring. Det måste ändå sägas att ingen kan förutspå framtiden med säkerhet.
Dagens Nyheter skriver i en låst artikel att Riksbanken känner till problemet med att den svenska kronan inte går att växla utomlands och Riksbankens presschef Tomas Lundberg säger till dem att de undersöker uppgifterna och vad det beror på.
Bildcred: Wikimedia / Jonn Leffmann
Bli först med att kommentera