Svenska fartkameror hittade i ryska drönare

Annons:

Under senare tid har enligt Trafikverket innehållet i cirka 150l svenska fartkameror stulits och nu uppger Dalademokraten att samma typ av kameraenhet hittats i drönare som ryssarna använder i Ukraina. Säpo uppger att man känner till uppgifterna som cirkulerar men kan inte kommentera något om sitt underrättelsearbete även om det senaste dygnets stölder nu utreds av polisen i Dalarna och Gästrikland.

Stölderna har fortsatt och bara under det senaste dygnet har tre kameraskåp plundrats längs med E16 mellan Hofors och Falun men det är långt ifrån de första uppger Aftonbladet som hänvisar till flera källor. Vidare skriver de att ytterligare två ska ha stulits i Hedemora och hänvisar i detta fall till uppgifter i Södra Dalarnes Tidning.

Vi på Rolling Homes tog upp händelserna efter den stora stöldvågen i Stockholmsområdet då innehållet i 50 fartkameror stals på kort tid. Även om inget sagts om det är just dessa exemplar som hittats i den drönare som det ukrainska försvarsdepartementet nu tagit hand om är de identiska, DSLR-kameror som tillverkas av Canon.

Drönarens konstruktionen är i övrigt enkel, kameraenheten har fästs med kardborrband och som bränsletank används en pet-flaska. Framför allt används dessa drönarna i rysk spaningsverksamhet.

– Men vi har ingen möjlighet att gå närmare in på eller berätta om vårt underrättelsearbete, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo enligt Aftonbladet.

Stölder ur fartkameror har tidigare varit ovanliga, då har det mer handlat om vandalisering av plåtskåpen men den 27 augusti stals innehållet ur elva efter länsväg 292 mellan Tierp och Hargshamn och den 30:e de cirka femtio i Stockholmsområdet. Det område som främst berörts är Uppland.

Bildcred: Wikimedia / Holger.Ellgaard

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


60 + = 64