
GPS är kanske på väg att ersättas med ett nytt system som är bättre i stadsmiljöer och bakom projektet står två nederländska universitet och landets metrologiska institut VSL
Forskarna som har utvecklat navigationssystemet menar att det framför allt är mer noggrant och mer pålitligt än satellitnavigation då det i stället använder sig av en teknik som i princip redan finns tillgänglig i mobilnätverken enligt studien som har publicerats i tidskriften Nature. Problemet med dagens GPS har blivit mer påtagligt nu när självkörande bilar utvecklas eftersom radiosignalerna från satelliterna är så svaga när de når jorden att exakt positionering inte är möjlig om signalerna reflekteras eller blockeras av byggnader. Genom att via atomur tidsynkronisera mobilmasterna via fiberoptik har systemet visat goda resultat.
– Det här kan göra GPS opålitligt i stadsmiljöer. Det är ett problem om vi någonsin vill använda autonoma fordon. Vidare så är invånare och myndigheter beroende av GPS för många tillämpningar och navigationsenheter, säger Christiaan Tiberius, docent vid det tekniska universitetet i Delft och koordinator för projektet, i ett pressmeddelande.
En stor fördel för noggrannheten är att systemet har en större bandbredd än vad som hittills används. Den stora bandbredden hjälper systemet att sortera bort de felaktiga signalerna.
– Med den här tekniken kan vi omvandla nätverket till ett nationellt atomur med många nya tillämpningar, bland annat väldigt noggrann positionering genom mobilnätverken. Med den optiska och trådlösa hybridlösningen vi har demonstrerat nu kan i princip vem som helt få tillgång till den nationella tiden vi har vid VSL. Det skapar i princip en väldigt precis radioklocka som är noggrann ner till en miljarddel av en sekund, säger Erik Dierikx vid VSL i pressmeddelandet.
Bli först med att kommentera