
Den 21 maj infördes obligatorisk kontroll av mätarställningen vid fordonsbesiktning för att kontrollera att mätarställningen är högre än vid föregående tillfälle. Visserligen innebär kontrollen ingen absolut garanti för att varje fordons mätarställning i framtiden kan garanteras men försvårar i varje fall större avvikelser och att en eventuell manipulation inte ger ett lägre värde än vid föregående avläsning. Den hittillsvarande avläsningen har inte kontrollerats på detta sätt. Mätarställningarna från de tre senaste föregående besiktningarna kommer i fortsättningen att finnas med på besiktningsprotokollet vilket gör det enklare för en köpare att bedöma om körsträckan mellan besiktningarna verkar rimlig.
– Uppgifterna kommer tydligt finnas med på besiktningsprotokollet så att det enkelt går att kontrollera att allt står rätt till, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.
Det nuvarande beslutet kommer efter det att Transportstyrelsen sommaren 2022 ett regeringsuppdrag med flera åtgärder och skärpta krav för att komma tillrätta med problemen med manipulerade mätarställningar.
– För de allra flesta är bilköpet en stor investering. Det är därför viktigt att förhindra att människor luras att betala för mycket på grund av mätarmanipulation. Nu blir det enklare att kontrollera att uppgiften verkligen stämmer, säger Anders Gunneriusson.
Utredningen som ligger till grund för förändringen har visat att frågan om mätarfusk är förhållandevis komplex. Det är svårt att verkligen uppskatta antalet fordon som har manipulerade mätare. Ett exempel som Transportstyrelsen lyfter fram är att en del äldre fordon ha mätarställningar som automatiskt nollställs efter 10 000 mil. I de fallen handlar det inte om manipulation, utan att mätarställningen helt enkelt är konstruerad så.
– Det är viktigt att lyfta fram att det här handlar om att ta fram och tydliggöra informationen, det leder inte till att fordonsägare behöver vidta åtgärder, säger Anders Gunneriusson.
Bli först med att kommentera