Storyspot förgyller besöken med lokalhistoria

Annons:

Blev Hallonflickan mördad? Varför går drottning Katarina i kloster? Och vem hittar en tusenårig guldskatt? Falköping bjuder på forntida gåtor och historiska folkfester i appen Storyspot. 

Nu finns tio nya berättelser att lyssna på från trakterna kring Falköping. Ljudberättelserna i appen Storyspot tar dig närmare människor och händelser från förr. Välj själv om du vill lyssna hemma eller bege dig till platserna där allt utspelade sig.

Lyssna på ljudberättelserna i Storyspot genom att ladda ner appen gratis där appar finns. Tillåt appen att använda telefonens gps. Leta upp platserna via kartan eller skriv “Falköping” i sökrutan. Nu kan du bland annat lyssna på:

Hallonflickan
Bundna leder och mängder av solmogna bär i magen. I en grund sjö möter Hallonflickan sitt öde en sommardag på stenåldern. 1943 hittar torvbrytare i trakten hennes kropp av en slump. Vad kan benen och bären berätta?

Slaget vid Åsle
Från ingenstans dyker tolv gyllene ryttare upp och vänder läget på slagfältet. Sägs det. Det här är i vilket fall berättelsen om hur Margareta Valdemarsdotter en vinterdag besegrar ärkerivalen Albrekt av Mecklenburg. Hon blir drottning av Sverige och Europas mäktigaste kvinna.

Mössebergs kurort
Får det vara ett romerskt bad, en solfjädersdusch eller måhända en klassisk massage? Allt detta ingår i utbudet när Mössebergs kurort slår upp portarna på 1860-talet. Bara några år senare inträffar en katastrof. Elden är lös!

Ållebergskragen
De gräver efter sten men hittar en tusenårig guldskatt. Glimrande ligger den i jorden, Ållebergskragen. Det är ett mästerverk gjort av guldrör, guldtråd och 105 pyttesmå figurer. Vem som har tillverkat den och hur guldkragen hamnar i Ålleberg är fortfarande ett mysterium.

Gudhems kloster
Drottning Katarina Sunesdotter tar av sig sin dyrbara klänning och byter till nunnedräkt. På samma gång blir hon fri. Som nunna behöver den 35-åriga Katarina inte gifta om sig, nu när hon blivit änka. Hennes grav här berättar om en bildad kvinna. 

De nya ljudberättelserna är ett samarbete mellan Storyspot och Falköpings kommun. Manusförfattare och inläsare är Linda Segtnan, Marit Deubler Holmlund, Martin Deubler Holmlund och engelsk inläsare Christopher Hoyt.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


1 + 1 =