
Om bilparken ska kunna ställas om så att den blir koldioxidfri krävs både effektiva batterier och en fossilfri elproduktion, båda dessa system kräver det som benämns sällsynta jordartsmetaller som är ett samlingsbegrepp för 17 grundämnen som används till bland annat elbilar, vindkraftverk och elektronik. Dagens elbilar som körs med fossilbaserad elkraftsproduktion löser inte koldioxidproblemet och ofta syns statistik på att 80 procent av världens elproduktion och 60 procent av Europas framställs av olika typer av fossila bränslen.
När det nu gjorts ett jättefynd av sällsynta jordartsmetaller i Turkiet kan detta på sikt förändra spelplanen för den gröna omställningen och bryta Kinas dominans. Mellan 98 och 99 procent av Europas behov importeras i dagsläget från Kina. Det turkiska fyndet uppges vara på 694 miljoner ton vilket gör det världens näst största enligt turkiska myndigheter och kan jämföras med Kinas på 800 miljoner ton.
Att det finns en fyndighet i Turkiets distriktet Beylikova har varit känt ett tag men ingen har varit klar över omfattningen. I en första fas ska Turkiet utvinna 1 200 ton malm per år och om detta faller väl ut tänker Turkiet öka utvinningen till 570 000 ton årligen.
Bli först med att kommentera