Storstadsbor sämre på att köra bil med släp än övriga landet

Annons:

Vad tycker svenskarna om att köra bil med släp? Och vad är det egentligen som får så många att tycka det är svårt? Circle K har undersökt attityden till bilsläp bland bilförare över hela landet och resultatet är tydligt. Storstadsborna undviker släpet mer än de som bor på mindre orter och män har rejält mer självförtroende än kvinnor när det gäller att köra med släpet på. 

Hela 40 procent av svenskarna svarar nej på frågan om de är bekväma med att köra med släp och i Stockholm är siffran högst i landet (48 %). En femtedel av svenskarna (21 %) säger att de aldrig skulle få för sig att köra bil med släp.

På andra sidan av skalan är det 50 procent som inte har några problem alls att köra med släp och bland dessa finns en tydlig övervikt av män där hela 70 procent tycker sig kunna hantera släpet väl. Motsvarande bland kvinnor är 28 procent. På samma sätt syns en skillnad mellan de som bor i storstäderna, där 44 procent inte har några problem, jämfört med landsbygden där 63 procent inte har några problem att köra med släp. 

– Det är positivt att så pass många känner sig säkra med släpet påkopplat, men samtidigt lite ledsamt att det uppenbarligen är en så stor skillnad mellan könen. Här har vi helt klart en informationsinsats att göra, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K. 

Backning med släpet är det som utmanar mest

Hela 32 procent uppger att det är backning med släpet som tar emot mest. Även här är skillnaden mellan könen stor, men åt det motsatta hållet. Bland kvinnorna är det nämligen bara 25 procent som uppger detta som svårast medan motsvarande bland männen är 39 procent. 

På andra plats kommer parkering med släp, som 15 procent uppger som jobbigt, följt av att koppla på och av släpet som 9 procent uppger som utmanande.

– Det är tydligt att vi generellt måste få upp självförtroende hos alla bilförare att de klarar av att köra med släp när det behövs. Att flera uppger att de tagit omvägar bara för att slippa backa eller ta skarpa kurvor vittnar om att det finns en oro i botten, men den tror jag vi kan komma runt genom att få folk att våga prova. Precis som med allt så ger övning färdighet, avslutar Erika Söderlund. 

Med undersökningens resultat som grund har Circle K nu tagit fram instruktionsfilmer där man, tillsammans med TikTok-profilen Emil Henrohn, vill utbilda samt inge självförtroende till svenska bilister att köra bil med släp. 

Mer data från undersökning: 

  • Totalt har 28 procent av svenskarna aldrig kört bil med släp. Här skiljer det sig kraftigt mellan könen. 47 procent av kvinnorna respektive 11 procent av männen har aldrig kört bil med släp. 
  • Var femte svensk (20 %) har någon gång tagit en onödig omväg för att slippa backa med släpet. Nästan var tionde svensk (8 %) har någon gång behövt ringa en kompis eller familjemedlem för att få hjälp, där åldersgruppen 18–29 är överrepresenterade med 19 procent. 
  • På frågan om hur bra man anser sig vara på att köra bil med släp anser sig var fjärde svensk (26 %) vara bättre än genomsnittet. Här skiljer det sig mellan könen, 40 procent av männen jämfört med 12 procent av kvinnorna anser detta.
  • Säkerheten i att köra bil med släp är enligt undersökningen någon man utvecklar med åldern. I åldrarna 18–29 är det enbart 2 procent som anser att ingenting är utmanande med att köra bil med släp. Denna siffra ökar kraftigt med åldern och nästan var femte person (17%) i åldrarna 50–59 menar att ingenting är svårt med släpet.

Bildcred: Circle K

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


38 − = 29