Stor guide till Sveriges dolda museiskatt

Annons:

Du har sett skyltarna vid vägkanten. De lockar till museijärnvägar, bruksmiljöer eller gamla fästningar. Men hur ofta svänger du av och tittar närmare? Museiguide är en gratis app och katalog som ska få oss att hitta ut till Sveriges dolda museiskatt. Nu släpps årets upplaga av guiden.

Museiguide ges ut av Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum. Syftet är att hjälpa människor att hitta till Sveriges arbetslivsmuseer. Gemensamt för arbetslivsmuseerna är att de oftast arbetar med den senare delen av 1800-talets och tidiga 1900-talets historia. Under den perioden utvecklades Sverige från fattigt jordbruksland till industrination.

– På arbetslivsmuseerna möter du berättelser om Sveriges historia som inte finns någon annanstans. Det är berättelser om skira spetsar och dunkande stångjärnshammare. Om maskiner och teknik, absolut, men också om människors liv och drömmar. Allt detta finns bevarat på platserna där fabriker, bruk och bostäder en gång växte fram. Med Museiguide i mobilen eller handskfacket är det lätt att hitta dit. En given kompis på hemestern eller helgutflykten, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum.

500 guldkorn från Gällivare till Trelleborg

I årets Museiguide finns 504 museer med, från Trelleborg i söder till Gällivare i norr. En del ligger naturskönt på landsbygden, andra inne i stan. På många platser är miljöerna och maskinerna fortfarande i bruk och visas upp av de kunniga personer som arbetar där. Har du känt hettan i en smedja eller sköljt tvätt i en isvak? Det är sådant du kan få prova på när du besöker ett arbetslivsmuseum. 

– Sveriges arbetslivsmuseer skulle inte kunna drivas utan otaliga eldsjälar i föreningsliv och civilsamhälle. Ofta drivs museerna ideellt och är beroende av sina entréavgifter. När du besöker ett arbetslivsmuseum får du inte bara en oförglömlig upplevelse – du bidrar också till att kulturarvet bevaras för kommande generationer, säger Lovisa Almborg på ArbetSam, redaktör för Museiguide.

Om Museiguide

Museiguide ges ut av ArbetSam och Arbetets museum och har utkommit varje år sedan 2003. Sedan 2016 finns den både i pappersform och som app, båda gratis.

Appen heter Museiguide Arbetslivsmuseer och finns där appar finns. Den går också att ladda ner på www.arbetsam.com eller beställa som tryckt broschyr på www.tbshopen.se.

Bildcred: Arbetets Museum

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


37 + = 43