Stockholms rödgröna styre vill förbjuda trafik på Sveavägen

Annons:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Först kom förslaget om att enbart elbilar ska tillåtas i Stockholms innerstad från 2024 och nu tar det rödgröna styret nästa grepp om stadens bilister genom att under helgerna vilja förbjuda all trafik på Sveavägen som är en av centrala Stockholms trafiktekniskt viktigaste gator. I vår ska en utredning tillsättas för att utreda hur förbudet skulle kunna införas. Inget sägs i dagsläget om de även vill förbjuda bussar och taxi på Sveavägen. Gatan ansluter till flera viktiga trafikleder som Söderleden och Norrtull.

Orsaken är enligt politikerna att förhindra buskörning på Sveavägen, något som påstås ska ha varit ett återkommande problem under åren. Det är nog mer troligt att det rimmar bättre med miljöpartiets inställning till bilismen, så lite som möjligt och gärna väldigt dyrt.

– Vi vill fylla Sveavägen med folkliv, snarare än motorvrål, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) till DN. Förhoppningsvis kan det här bli ett sätt att slå två flugor i en smäll. Sveavägen blir en paradgata för trevliga helgaktiviteter, samtidigt som de boende slipper skräniga bilar.

Ordvalen säger en hel del om inställningen till bilismen, vilket lika väl kan formuleras som att strypa människors behov av transporter både av varor och tjänster. Det nya styrets ambition är att gång-, cykel- och kollektivtrafik ska vara det som gäller i staden.

Utöver detta föreslår det rödgröna styret bestående av S, MP och V i budgeten inför 2023 att reklam för varor och tjänster som orsakar fossila utsläpp ska förbjudas på offentliga platser.

– I mandatperiodens första budget tar vi ytterligare kliv i arbetet med att skapa en klimatsmart stad med människan i fokus. Skärpta klimatmål, stärkt natur och en mer levande stadsmiljö är några av sakerna vi nu presenterar, säger miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (MP).

Bildcred: Wikimedia / Holger.Ellgaard

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


62 − = 61