Stockholm är Sveriges bästa sommarstad enligt Sifo

Annons:

Sommaren är här men var i landet spenderar vi helst sommaren? Här är svenska folkets ranking över Sveriges bästa sommarstäder.

Flest (10 procent) anser att Stockholm är nummer ett i Sommarsverige.

– Att Stockholm är i topp kommer inte som någon överraskning. Det är få städer som slår Stockholm när det gäller utbudet av aktiviteter, evenemang, restauranger och vackra omgivningar, inte minst skärgården som närmast är ett måste att besöka. Dessutom bjuder Stockholm på flera fina campingplatser, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Strax bakom kommer Visby (9 procent) och på tredje plats hittar vi Göteborg (6 %).

– Listan speglar lite granna turismströmmarna. Visby med sin ringmur och nöjesmetropolen Göteborg med Liseberg är självklara destinationer för många på sommaren, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Men alla är inte eniga om ordningen på pallen. Lokalpatriotismen är hög och det är också rivaliteten mellan Sveriges två största städer. Frågar man enbart stockholmarna svarar en av fyra (26 %) Stockholm. Bland göteborgarna är tycket för hemstaden ännu högre – hela 35 procent utser Göteborg till den bästa sommarstaden. Och åt andra hållet då? Bara 3 procent av göteborgarna åker helst till storebror på östkusten under sommaren. Ännu färre stockholmare lockas av Göteborg (2 %).

Även Visbys attraktionskraft skiljer sig. Medeltidsstaden går mest hem hos stockholmarna. Nära en av fem stockholmare (17 procent) utnämner Visby som den bästa sommarstaden, medan det bland göteborgarna bara är 6 procent. 

Sveriges bästa sommarstäder – topp tio

  1. Stockholm
  2. Visby
  3. Göteborg
  4. Halmstad
  5. Varberg
  6. Lysekil
  7. Helsingborg
  8. Båstad
  9. Ystad
  10. Borgholm

Omröstningen har gjorts på uppdrag av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16-19 mars 2022. Totalt intervjuades 1145 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Bildcred: Forsbergs Fritidscenter PM

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 1 = 2